BIH

Haotična situacija u Zavidovićima: Grad pun smeća, mještani traže zatvaranje i sanaciju deponije zbog koje su im ugroženi životi

Ar. M.

31.7.2017

Zavidovići su puni smeća koje se već pet dana ne vozi na gradsku deponiju, zbog blokade puta mještana okolnih naselja.

Mještani mjesne zajednice Mećevići već nekoliko dana blokiraju put prema deponiji smeća na Ekonomiji. Razlog je, kažu, poznat i ignorira se od strane općinskih vlasti već nekoliko decenija. Život je, kažu, postao nemoguć u naseljima oko deponije, koja je od centra Zavidovića udaljena nepuna 2 km, a od prvih kuća samo 150 m.

Na cesti ih je svakodnevno desetak, ali su u namjeri da se problem riješi odlučni svi, pedesetak porodica koje žive u neposrednoj blizini deponije, ali i okolnih naselja.

- Već 40 godina živimo pored deponije koja nikada nije bila legalna i imala je status privremene, a na koju se dovozi smeće sa cijele općine. Više ne možemo živjeti od smrada, žohara i glodara. Kancerognena oboljenja, bolesti disajnih organa, alegrije, astme, dio su svake porodice - ističe Safet Ikanović.

- Prisiljeni smo na posipanje neopetrioda po kućama i dvorištima, jer ne možemo živjeti od žohara. Naša djeca to svakodnevno udišu. Drugima vjerovatno djelujemo izbezumljeno, jer su nam oči uprte u kukce i glodare koji hodaju po svemu u kućama. Ovo više nije život dostojan čovjeka - ogorčeno priča Mirsad Fazli.

Svi mještani najbližeg naselja deponiji, uključili su se u blokadu puta i organizirane su dežure na 24 sata. Na velikim vrućinama je, kažu, teško, dok se sa deponije širi nesnosan smrad na plus 35 stepeni.

Haris Sarajlić kaže da 6 dana nije otvorio prozor u kući. Potvrđuje stav mještana da se ovaj put neće odustati od namjere obustave dovoza smeća na deponiju bez obzira na posljedice. Dodaje da čekaju nalaz Federalne inspekcije koju su mještani pozvali.

Dnevno se na deponiju dovozi tri-četiri  kamiona smeća. Problem je što se prostor koji je bio pod deponijom na 20 dunuma, polako proširuje, čak ulazi i u privatno vlasništvo. Sa donje strane, koja gleda prema Industrijskoj zoni gdje je smješteno nekoliko firmi, sve izgleda dosta prihvatljivo, jer je prostor zarastao i djelimično je zasut zemljom. Međutim, dio prema naseljima je otvoren i širi se nesnosan smrad.

Mještani su odlučni da ne odustanu u namjeri pronalaska rješenja za, kako kažu, životni problem.

Mještane su posjetili u ponedjeljak načelnik općine Hašim Mujanović i direktor JKP „Radnik“ Mirnes Burkić, koji su sa njima razgovarali.

U vrijeme pisanja teksta, u toku je bila vanredna sjednica Skupštine i Nadzornog odbora preduzeća JKP „Radnik“, kako bi se našlo rješenje za trenutnu situaciju koja izmiče kontroli, s obzirom na to da su visoke temprature, a količine smeća koje se gomilaju u kontejnerima su sve veće.

Prema riječima direktora preduzeća Mirnesa Burkića, rješenje problema jeste u sanaciji deponije i odvozu smeća na regionalnu deponiju Mošćanica kod Zenice. Međutim, trenutno ovo preduzeće ima samo jedno vozilo za tu namjenu, i vrši je tek jednom sedmično. Osim toga, evidentno je da će u slučaju potpunog zatvaranja deponije doći do povećanja cijene komunalnih usluga. Hitne mjere se očekuju već u utorak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.