BIH

Najmanje 12.000 Visočana dolazi na demonstracije u Sarajevo

Piše: S. NUMANOVIĆ

31.7.2017

Najmanje 12.000 građana Visokog, zajedno s načelnicom Amrom Babić, već naredne sedmice moglo bi se naći u Sarajevu i protestirati.

Visočani su bijesni na vlasti, ali i opoziciju, zbog odluke Federalnog parlamenta od preksinoć, da s dnevnog reda bude skinuta tačka ratifikacije kreditnog zaduženja kojim bi se jednom zasvagda riješio problem vodosnabdijevanja ove općine.

Kukavičije jaje

- Zašto je Federalna vlada naš problem delegirala u vrijeme kada se u Parlamentu raspravljalo i o sudbini iste te vlade? Četiri godine trajale su pripreme i pregovori s kreditorima. Sve su institucije dale svoju saglasnost na dogovoreno. S Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisali smo ugovor. Radovi moraju početi 14. avgusta i mi nećemo prekršiti dogovoreno. Ovakvih ugovora veoma je mnogo i svi su prolazili u parlamentima bez problema. Zašto je Visoko izuzetak – pita Babić u razgovoru za „Dnevni avaz“. 

Babić: Dolazi na proteste

Ona ističe da je konačno uspjela riješiti problem koji je nezamisliv u 21. stoljeću, da građani nemaju pitku vodu.

- A onda je tačka skinuta s dnevnog reda po zahtjevu premijera Fadila Novalića, jer je prijetila opasnost da ne bude dovoljno ruku za njeno izglasavanje. Meni je to nezamislivo! U Parlamentu je u tom momentu bilo dovoljno poslanika za kvorum. Ko su ti koji su protiv i zašto? I nemoj da se kriju iza parlamentarne većine, jer ovo pitanje nadilazi stranačke igre. Ovo je pitanje osnovne ljudske dostojanstvene egzistencije. Nema tu mjesta stranačkim igricama – kaže Babić.

Visoko je u drugoj polovini prošle godine okončalo pregovore sa EBRD-om o kreditiranju projekta vodosnabdijevanja 12.000 ljudi.

Prethodna saglasnost

Ugovor je dobio sve prethodne saglasnosti, potpise i onda se odjednom „ispriječila“ formalna saglasnost Federalnog parlamenta, koji je već ranije izglasao prethodnu saglasnost.

- Radi se o 4,5 miliona eura koje smo dobili pod izuzetno povoljnim uslovima. Grejs period je tri godine, a rok otplate 15 godina. EBRD je već potpisao i ugovor s izvođačem radova. Općina neće vidjeti taj novac, on ide direktno s računa EBRD-a firmama koje rade. Mi očekujemo da radovi startaju kako je i planirano. Federalni parlament je od 1. avgusta na odmoru. Dakle, može se dati saglasnost prije toga - kaže Babić.

 
Visoko nije moneta za potkusurivanje

Načelnica Babić odlučna je u stavu da „neće dozvoliti da građani općine Visoko budu kolateralna šteta postojanja ili nepostojanja parlamentarne većine niti predmet političkog potkusurivanja pozicije i opozicije“.

Upitana je li ovo, ipak, osveta SDA zbog toga što ih je Babić do nogu potukla na lokalnim izborima, načelnica je ostala bez komentara.

- Visoko nije moneta za potkusurivanje – rekla je kratko. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.