BIH

Hiljadu radnih mjesta za domare, nastavnike, čistačice, čuvare: Do 5. avgusta bit će raspisani svi konkursi

Piše: F. MUSTAFIĆ

3.8.2017

Blizu 130 prosvjetnih radnika koji godinama u osnovnim i srednjim školama rade na određeno vrijeme od septembra bi trebali dobiti stalan posao. Potvrdio nam je ovo Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, nakon što je Komisija Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS izradila tabele na osnovu kojih će biti raspisani konkursi za upražnjena radna mjesta.

Školski odbori

Prema ovim podacima, za oko 1.000 radnih pozicija do 5. avgusta bit će raspisani konkursi za nastavnike, higijeničarke, domare, noćne čuvare... Prema riječima Sivre, po 65 radnika u osnovnim i srednjim školama bit će zastalno zbrinuto.

- U nekim školama konkursi ipak neće biti raspisani. Radi se o školama u kojima ne postoje školski odbori i u kojima će prvo biti raspisan javni poziv za imenovanje članova školskih odbora. Radnici će u tim školama raditi četiri mjeseca, nakon čega će biti raspisani konkursi - kazao je Sivro. 

Sivro: Usvojiti pravilnik

Prema njegovim riječima, Sindikat se ipak pribojava toga da će određeni direktori iskoristiti pozicije u političkim strankama i zaposliti radnike.

Posljednji potpis

- Nažalost, ministar nije potpisao novi Pravilnik o zapošljavanju iako je Vlada KS dala saglasnost. Postojali su pritisci određenih direktora, koji su bliski vladajućoj SDA, na ministra i premijera da se Pravilnik ne potpiše dok konkursi ne prođu. Mislili smo da ćemo brže uvoditi red i izboriti se protiv ''štela'' i korupcije, međutim, i dalje nam ostaje da se borimo za prava radnika i bolji obrazovni sistem za našu djecu - poručio je Sivro.

Doškolovanje do 2020. godine

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS pred zastupnicima našao se i Prijedlog izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju iako su zakoni nedavno usvojeni.

- Omogućit će se radnicima koji su završili samo prvi ciklus bolonjskog studija ili višu stručnu školu da ostanu na svojim pozicijama i da mogu aplicirati na konkurse. Naš je prijedlog da im se dadne rok do 2020. godine da se doškoluju - rekao je Sivro. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.