BIH

Ferguson u Jajce posjetio pogon Steelmina i susreo se sa srednjoškolcima

Avaz.ba

2.8.2017

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson posjetio je danas Jajce gdje se susreo s općinskim načelnikom Edinom Hozanom s kojim je razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u ovoj općini, te o saradnji s kompanijom Steelmin d.o.o., britanskim proizvođačem strateških legura za metalnu i hemijsku industriju koji od 2011. godine posluje u Jajcu.

Nakon sastanka, načelnik Hozan i ambasador Ferguson su posjetili pogon Steelmina.

Nedavno je Steelmin Limited sklopio finansijski dogovor s drugom britanskom kompanijom Red Rock Resources, kompanijom za razvoj prirodnih sirovina, da bi obnovio svoju peć za proizvodnju ferosilicijuma u Jajcu, čime će biti povećana proizvodnja i otvorena nova radna mjesta za građane Jajca.

Steelmin nastoji obnoviti dugu tradiciju proizvodnje metalnih legura u fabrici u Jajcu, koja datira još iz 1890-ih.

Generalni direktor Steelmin Limited Chris McNamee je rekao da je veoma zadovoljan napretkom u obnovi pogona koji je ostvario tim u Jajcu, kojeg predvodi Dževad Delić.

- Rad Delića i njegovog tima glavnih inžinjera su bili od ključnog značaja kada je riječ o prenosu stručnosti i znanja u proizvodnji iz perioda Elektrobosne na novu generaciju domaćih inžinjera. Odgovor potencijalnih kupaca je ogroman kao i podrška domaćih dobavljača opreme i materijala. Predviđamo da će većina materijala proizvedenog ovdje biti prodana na tržište EU, čime će se BiH pomoći da ostvari veće izvozne kvote - rekao je McNamee, koji je dočekao delegaciju.

Ambasador je imao priliku i susresti se sa srednjoškolcima iz Jajca s kojima je razgovarao o njihovim nastojanjima da spriječe dalju segregaciju školskog sistema u BiH.

Ambasador Ferguson je rekao da je bila privilegija susresti se s nekim od učenika koji su se suprotstavili ograničavajućim etničkim predrasudama.

- Njihovi hrabri i principijelni stavovi inspirisali su ljude i van granica BiH. Ja sam o njima čitao čak na BBC-u. Ovi mladi ljudi ulivaju nadu u bolju budućnost. Oni znaju da različitosti treba njegovati, a ne bojati se njih - rekao je Ferguson.

Izrazio je zadovoljstvo i zbog susreta s Hozanom, koji je nekada bio profesor u Srednjoj strukovnoj školi, te čuti o njegovoj predanosti rješavanju preostalih problema u postojećem školskom sistemu.

- Nadam se da će poruka iz Jajca odjeknuti širom BiH i da možemo očekivati dan kada će podijeljeno obrazovanje postati stvar prošlosti - poručio je Ferguson, saopćeno je iz britanske ambasade.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.