BIH

Na sastanku kod Fiše: Od inspekcija zatraženo uklanjanje Europlakatovih reklama

Fena

3.8.2017

Raskid ugovora Vlade Kantona Sarajevo s firmom "Europlakat" bio je danas povod sastanka ministra saobraćaja KS-a Muje Fiše i direktora Direkcije za puteve KS-a Nermina Drnde s predstavnicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.


Vlada KS-a je prije četiri mjeseca raskinula ugovor s tom firmom zbog neizmirivanja finansijskih obaveza za zakup reklamnog prostora na javnim površinama Kantona Sarajevo.


Prema ugovoru, obaveza "Europlakata" je bila da isplaćuje novčanu nakanadu za korištenje lokacija na kojima su postavljali billboarde i citylihtove do 15. decembra za svaku ugovornu godinu, a s obzirom na to da to nije ispoštovano, Vlada je raskinula ugovor.


- Iako je ugovor raskinut, "Europlakat" nije uklonio billboarde i citylightove sa 154 lokacije. Zbog toga smo zatražili inspekcijski nadzor i aktivno uključivanje općinskih inspektora u riješenju ovog problema. Poslate su i urgencije Federalnoj inspekciji koja treba donijeti rješenje za uklanjanje svih Europlakatovih reklama - istakao je ministar Fišo.


Dodao je da se taj problem negativno odražava i na prihode u Budžetu, jer bi se taj prostor novim rješenjima mogao dati u zakup drugim firmama.


- Najvažnije je da smo pokrenuli inicijativu preko inspekcijskih organa da se ti procesi ubrzaju, jer trenutno "Europlakat" koristi sve lokacije oglašavanja, a ne plaća naknade - istakao je Drnda.


Ovom prilikom ministar Fišo je od kantonalnih inspektora zatražio da izvrše reviziju i kontrolu svih firmi koje se bave ovom vrstom posla u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.