BIH

Temperatura u meteorološkom zaklonu 35,4, a na asfaltu 43,3 stepena

Fena

3.8.2017

Federalni hidrometeorološki zavod izvršio je mjerenja temperature zraka u 15.00 sati na meteorološkoj stanici Bjelave na tri različita mjesta, da bi javnosti približio kolike su razlike temperature pri mjerenjima na različitim lokalitetima u usporedbi s mjerenjima koja se vrše u skladu sa standardima i preporukama Svjetske meteorološke organizacije.


Pored ''standardnog'' mjerenja u meteorološkom zaklonu, izvršena su mjerenja na travi u neposrednoj blizini meteorološkog zaklona i na asfaltiranoj površini. Mjerenja  su vršena termometrima istog tipa da bi izbjegli ''instrumentalnu pogrešku''.


Temperatura zraka izmjerena u meteorološkom zaklonu iznosila je 35,4 stepena, na travnatoj površini izvan meteorološkog zaklona 39,1 stepen, a na asfaltoj površini 43,3 stepena.


Razlika mjerenja u meteorološkom zaklonu, odnosno hladu i na suncu iznosila je 3,7 stepena, a u donosu na asfaltnu površinu 7,9 stepeni.


Razlike u izmjerenoj temperaturi se dešavaju zbog toga što termometar izložen sunčevom zračenju apsorbuje značajnu količinu tog zračenja, a sama razlika u temperaturi zavisi od stepena radijacije i nivoa apsorpcije toplote od strane termometra. Također, može zavisiti i od materijala podloge samog termometra, saopćeno je iz FHMZ BiH.


S obzirom na to da razlike kod mjerenja temperature zraka mogu biti prilično velike, Svjetska meteorološka organizacija u svom uputstvu za mjerenje temperature zraka precizira uslove i način mjerenja, odnosno termometar mora da bude zaštićen od direktne izloženosti radijaciji, svih tipova padavina odnosno u meteorološkom zaklonu na visini od dva metra iznad zemlje, na travnatoj površini bez utjecaja drugih zračenja. Na ovaj način temperature izmjerene na bilo kojoj lokaciji na planeti su usporedivi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.