BIH

Na Bjelašnici u toku realiziranje projekta vrijednog 16 miliona KM

Avaz.ba

8.8.2017

Radovi na bh. olimpijskoj planini Bjelašnici idu predviđenom dinamikom na opće zadovoljstvo kako investitora, tako i izvođača radova, te uz redovan nadzor IPSA Instituta d.o.o Sarajevo, potvrđeno je Feni iz KJKP ZOI 84.

Na Bjelašnicu je dostavljena oprema i to: 30 topova za snijeg, konstrukcija polazne stanice i dijelova stubova za šestosjed, te dio konstrukcije dolazne stanice i ankeri za stubove, istakli su iz ZOI 84.

Radovi, kako zemljani tako i betonski su u poodmakloj fazi. Što se tiče šestosjeda, svi iskopi su završeni kao i temelji za sve stubove, polaznu i dolaznu stanicu a za četverosjed, postavljeni su temelji za stubove i polaznu stanicu, dok je početak montaže četverosjeda planiran u ovoj sedmici.

Iz ZOI-a navode da je u sklopu vodosnadbijevanja za vještačko osnježenje postavljeno gotovo 3.800 metara cijevi te da se radi na pripremi za polaganje kablova za elektro instalacije koje će pratiti JP Elektroprivreda BiH.

Sve potrebne građevinske dozvole za nastavak radova su dobivene od nadležnih institucija, kao i dozvole za krčenje šume.

 - Ovo je najveći projekt koji je pokrenut na olimpijskim planinama u postratnom periodu, vrijedan 16 miliona KM, a sredstva su osigurali Vlada i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo - navode iz KJP ZOI 84".

Postavljanje šestosjeda i četverosjeda znatno će biti poboljšani uvjeti za sve ljubitelje skijanja. Povećanje broja skijaša po satu, znatno skraćeno vrijeme na polaznim stanicama, te skijanje u gornjim zonama kada je količina snijega manja u donjem dijelu staze, a uz činjenicu da je ZOI 84 sa ovim radovima dobio još jednu stazu dužine oko 250 m i 30 m širine, svakako će obradovati skijaše koji svake godine u sve većem broju posjećuju Bjelašnicu, poručili su iz tog preduzeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.