BIH

Seizmički aktivno područje| Stručnjaci: Postoji mogućnost da BiH pogodi jači zemljotres u budućnosti

BiH seizmički aktivno područje

Piše: Al. Ti.

8.8.2017

Tri potresa u posljednjih 12 sata pogodila su Bosnu i Hercegovinu.

Naime, kako je javio Evropsko-mediteranski seizmološki centar, slabiji zemljotres jutros je pogodio Sarajevo u 3.54 sati.

Jačina ovog podrhtavanja tla iznosila je 2,5 stepeni po Richteru sa epicentrom od 11 kilometara jugoistočno od grada, a pomjeranje tla se desilo na dubini od 2 kilometra.

Drugi, slabiji potres dogodio se i u pograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a epicentar je bio 20-tak kilometara istočno od Bileće.

Treći, koji je po intenzitetu bio i najjači pogodio je Pelješac, a osjetio se u BiH, tačnije Neumu i iznosio je 3,2 stepena po Richteru.

Povodom toga kontaktirali smo Federalni hidrometeorološki zavod, koji su nam kazali kako su ovakve pojave normalne.

Seizmolog Ivan Brlek je za Avaz.ba kazao kako nema razloga za zabrinutost nakon tri zemljotresa koja su pogodila našu zemlju.

- Ovo su prirodne pojave koje se dešavaju u određenom periodu. Desi se koincidencija da se dogode dva ili više potresa u nekoliko dana. Nema razloga za zabrinutost  - rekao je Brlek.

Kako nam je rečeno područje BiH je nepredvidivo, te se ne može tvrditi sa sigurnošću da neće biti jačeg potresa na ovim prostorima.

- Ništa nije 100 posto sigurno. Uvijek postoji opasnost jačih potresa koji bi mogli pogoditi BiH, to je jednostavno tako. I ovi potresi, odnosno seizmičke aktivnosti nisu naznake nekih velikih i jakih potresa, već samo oslobađanja energije - kazao je Brlek.

Naglasio je da očigledne klimatske promjene, odnosno toplotni val koji je pogodio cijeli region ne mogu utjecati na seizmičke aktivnosti koje se dešavaju.

- Zemljotresi se dešavaju prilično duboko u zemljinoj kori i vanjske pojave, poput klimatskih promjena i toplotnih valova ne utječu na seizmičke aktivnosti - zaključio je on.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.