BIH

Ajdinović: Pojačanim nadzorom zatečeno 285 radnika 'nacrno'

Fena

9.8.2017

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović  na današnjoj pres-konferenciji  u Vladi FBiH u Sarajevu rekao je da su pripadnici ove uprave tokom pojačanog inspekcijskog nadzora od 20. marta do 23. jula u Federaciji zatekli 285 radnika "nacrno“, a do kraja godine vršit će nadzore kod onih subjekata koji su u kratkom periodu prijavljivali i odjavljivali zaposlene.

- Formirani su muiltidisciplinarni timovi, što pokazuje da mehanizam koordinacije kada su u pitanju inspekcijski organi, funkcioniše - rekao je Ajdinović.

Poseban fokus bio je na registriranim djelatnostima, izdavanju fisikalnih računa, gdje su doprinos dali kantonalni inspektori rada. Kontrolirano je 5.298 subjekata i 5.305 zaposlenika.

- Osim toga, aktivnosti su bile usmjerene na kontrolu Uredbe o poticanju zapošljavanja u FBiH, pri čemu je kontrolirano više od 2.010 subjekata. To je pokazalo da imamo odličnu disciplinu kod subjekata kontrole koji su primili sredstva Vlade Federacije u smislu poticaja zapošljavanja. Samo smo kod dva subjekta u USK i HNK zatekli kršenje ove uredbe, jer je zatečeno više osoba od propisanog broja prema Uredbi. Za to im je izrečena propisana kazna u iznosu 10.000 KM - potcrtao je Ajdinović.

Navedeni rezultati inspekcijske kontrole predstavljeni su na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH.

Zakonodavni i pravni okvir inspekcija, kako je rečeno,  poboljšat će Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.

Također,  na pres-konferenciji Ajdinović je potvrdio novinarima da se u oblasti tržišne inspekcije prate dešavanja koja su vezana za Agrokor.

- Vidjet ćemo kako ćemo u skladu sa svojim nadležnostima djelovati, te ćemo poduzeti aktivnosti onako kako situacija bude zahtijevala  - dodao je Ajdinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.