BIH

Simulira li povrede smijenjeni glavni tužilac: Goran Salihović tvrdi da ne može biti saslušan

Piše: M. AŠČIĆ - E. TRAKO

9.8.2017

Goran Salihović, osramoćeni i zvanično smijenjeni glavni tužilac Tužilaštva BiH, trebao je danas u svojstvu osumnjičenoga biti ispitan u Državnom tužilaštvu. Danas je, naime, trebalo biti završeno otvaranje dokaza protiv njega, a što je uvod u podizanje optužnice za teška krivična djela za koje se sumnjiči.

Međutim, saslušanje neće biti obavljeno jer je, navodno, Salihović pao i polomio obje pete, što je medijima jučer kratko potvrdio i njegov advokat Rifat Konjić.

Nema gips

- Obavljao je poljoprivredne radnje kod svoje kuće u Lukavcu, pao je sa zida i polomio obje pete. Mora strogo mirovati i onemogućeno mu je kretanje - kazao je Konjić.

Na pitanja je li Salihović bio sam kada se navodni pad dogodio, je li operiran, gdje i ko mu je ukazao prvu pomoć, ima li gips na nogama, Konjić nam je odgovorio:

- Sada leži kući i čeka da mu splasne otok da bi mu ljekari mogli staviti gips. To je bilo prije 15 dana i još mu otok nije splasnuo. Bio je u Tuzli na Ortopediji.

Ove informacije pokušali smo provjeriti i na Odjelu ortopedije Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli. Međutim, niti na ovom odjelu niti u Uredu za odnose s javnošću nisu nam željeli potvrditi navode advokata, odnosno je li Salihović i kada zbrinut na UKC-u Tuzla.

Tako je jučer praktično bilo nemoguće dobiti potvrdu je li Salihović zaista toliko povrijeđen da, kako je iz njemu bliskih krugova poručeno, ne može ni do „toaleta bez asistenta“, ili osramoćeni i teško kompromitirani bivši glavni tužilac na sve načine odgađa saslušanje, koje je uvod u optužnicu za teška krivična djela, koja je pred njim.

Tražio advokata

Podsjećamo, 29. juna Salihović je već izbjegao saslušanje, pravdajući se tada da ne želi biti ispitan bez svog advokata, koji nije bio prisutan. Tada je saslušanje odgođeno za 10. juli. Tužilaštvo BiH Salihovića tereti da je počinio niz nezakonitosti i malverzacija dok je bio na čelu ove institucije.

Trgovina utjecajem i malverzacije

Nakon što ga je nedavno prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zvanično smijenila s pozicije glavnog tužioca, po istim tačkama disciplinske tužbe sumnjiči ga i Tužilaštvo BiH. S tim da se sumnjiči i za malverzacije javnim nabavkama te trgovinu utjecajem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.