BIH

Reakcije SAD i EU na istup Milorada Dodika: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

Ambasada SAD: BiH je država s neupitnim teritorijalnim integritetom

Piše: S. N.

9.8.2017

Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država, s neupitnim teritorijalnim integritetom, koja garantira i poštuje prava svih konstitutivnih naroda i ostalih građana, rečeno je "Dnevnom avazu" u Ambasadi SAD u Sarajevu.

Odgovarajući na naš zahtjev da reagiraju na istup predsjednika entiteta RS, gdje je opet najavio otcjepljenje od BiH i ujedinjenje sa Srbijom, iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD rečeno nam je da je "stav Sjedinjenih Američkih Država o ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromijenjen''.

- Mi podržavamo principe Dejtonskog sporazuma. Status BiH kao države nije pitanje mišljenja, već je to činjenica ustanovljena međunarodnim pravom. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantirani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dejtonski sporazum i Ustav BiH ne daju mogućnost secesije niti jednog od entiteta. Bilo koji korak ka disoluciji BiH predstavljao bi kršenje Dejtonskog sporazuma - upozoreno je iz Ambasade SAD.

Sličan stav ima i Delegacija Evropske unije u BiH.

- Nepovredivost granica BiH ostaje temeljni princip za Evropsku uniju - rekla nam je Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU u BiH.

Ona je istakla i da EU "podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH".

- Izjava opredjeljenja iz februara 2015. koju je dogovorilo Predsjedništvo BiH, a potpisali lideri političkih partija i koja je podržana u Parlamentarnoj skupštini BiH te zahtjev BiH za članstvo iz februara 2016. su jasno zasnovani na ovom principu - rekla je ona.

Milović-Halilović je posebno naglasila da samo BiH ima ponudu za članstvo u Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.