BIH

Nastavljena rekonstrukcija puta R-460 na području općine Gradačac

Fena

9.8.2017

Uvođenjem izvođača u radove na rekonstrukciji kolovoza regionalnog puta R-460 Gračanica-Bukva-Doborovci-Srnice na području općine Gradačac, danas je nastavljena rekonstrukcija tog putnog pravca.

U prošloj godini rekonstruisana je prva dionica tog puta u dužini od 500 m, a u naredna dva mjeseca bit će rekonstruisano novih 500 m, za što su Vlada TK i Direkcija regionalnih cesta TK izdvojili oko 350.000 KM. 

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK Agan Delibajrić rekao je da je rekonstrukcija pomenute ceste nastavljena u skladu s planom za ovu godinu, te da je rok za izvođenje radova 60 dana.

Ovaj putni pravac je veoma važan za spajanje Gradačca i Gračanice kao dva privredna centra Tuzlanskog kantona. Također, ovim putem omogućeno je i lakše povezivanje sa centrom kantona, gradom Tuzla. 

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić naveo je da je riječ o vrlo važnoj dionici koja nije bila naročito frekventna zbog tehničkih uvijeta.

- Provođenjem ovih aktivnosti cesta će biti u funkciji i tehnički će zadovoljavati sve potrebe, a u cilju veće sigurnosti svih učesnika u saobraćaju - dodao je Gluhić. 

Povećavanje kvaliteta ovog putnog pravca znatno će doprinijeti rasterećenju magistralnog puta koji Gradačac i Gračanicu povezuje preko Srebrenika, Tuzle i Lukavca. To će nesumnjivo doprinijeti i većoj sigurnosti u saobraćaju uopće i preventivno djelovati na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.

Ministar MUP-a TK Husein Topčagić kazao je da stalno ističu da poginule osobe u saobraćaju, kojih je u TK u dosadašnjem dijelu 2017. bilo 21, nije samo problem MUP-a već na to utiče i stanje cesta, način obuke vozača i niz drugih stvari. 

Također, ovaj putni pravac se svakodnevno koristi za prijevoz pacijenata iz Gradačca u Gračanicu na dijalizu, tako da je i sa zdravstvenog aspekta njegov značaj veliki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.