BIH

Lijepo mi je na planini i ovakav život ne bih nikada mijenjao

Abid Špiodić na svom usamljenom planinskom imanju

S. SMAJLOVIĆ

10.8.2017

Kada se iz planinskog sela Luka kod Srebrenice putuje prema susjednom Kruševom Dolu, s desne strane puta, u daljini, podnu planine Podostovrh, primjećuju se dva objekta i veliko lijepo uređeno imanje s dosta sakupljenog sijena.

Uređeno imanje   

Raspitasmo se o vlasniku i pokazanom kozijom stazom ekipa „Avaza“ krenula je ka tom planinskom imanju. Pored lijepo urađene vikendice brvnare sjedi Abid Špiodić (69), vlasnik imanja.

Nakon kraćeg ćaskanja, Abid nam pokazuje 50 dunuma pokošene livade i veliki broj sadjevenih plastova sijena. Kaže da je pola sijena namijenjeno za njegovu stoku, a ostatak za već ugovorene kupce.

- Kada sam se 2000. godine vratio u rodnu Luku, uz pomoć donatora i vlastitih sredstava obnovio sam veliku kuću u selu. Odlučio sam se kao i prije rata baviti poljoprivredom i stočarstvom, zanimanjem kojim su se bavili i moji preci - naglasio je Špiodić.

Uzgajao je ovce, konje krave, koze, a u posljednje vrijeme tovi samo bikove, a ima jednu kravu za vlastite potrebe. Naglašava da je u proteklih nekoliko godina od uzgoja stoke zaradio 40.000 maraka. Novac je uložio za kupovinu zemljišta u Federaciji i gradnju kuća trojici sinova. U rodnoj kući u Luci ima sve potrebne uređaje, poljoprivrednu mehanizaciju i novi putnički automobil.

Vuk samotnjak

Kaže da je nakon povratka u planini Podostovrh sa sinovima očistio imanje, izgradio vikendicu i štalu, gdje ljeti živi i gaji stoku. Ovdje, kaže, živi sam kao vuk samotnjak, dosta radi, ali i dobro zaradi prodajom uzgojene stoke, pretežno bikova za rad u šumi i sakupljenog sijena.

- Lijepo mi je i ovakav život ne bih nikada mijenjao - sa zadovoljstvom nam kazuje Špiodić.

Solarna energija 

Kaže da se, osim njega, u Luci istim zanimanjem bavi i Dino Begić. U planini je bitno imati bilo kakav smještajni objekt za sebe i stoku. Živi u lijepo uređenoj vikendici, ima vodu i solarnu električnu energiju. Nije ga strah samoće, a ni divljači s kojom se često susreće. Redovno ga posjećuju komšije, trgovci stokom i tri sina koji žive u Federaciji BiH. Kaže da dolaze često i pomažu mu u svim poslovima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.