BIH

Bojić za Avaz.ba: Niko iz regiona ne može donositi mjere koje su dobre za tu zemlju, a loše za druge

E. Ma.

10.8.2017

- Ovo je veliki iskorak za sve. Zahvaljujem hrvatskoj Vladi i odvažnosti premijera Andreja Plenkovića koji je naredbu izdao ministru poljoprivrede da se vrati na staro, poništi novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru  i da se cjenovnik revidira za naredni period - kazao je za Avaz.ba Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

Podsjetimo, Hrvatska je u julu proširila obim voća i povrća na koje se odnosi kontrola i povećala uvoznu taksu za 22 puta. Na sastanku u Sarajevu ministri iz regije su zahtijevali hitno ukidanje novog Pravilnika i vraćanje starog. 

U dogovoru s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, novi Pravilnik će biti ukinut i cijena uvoznih taksi od sutra će biti vraćena na 90 kuna, odnosno 23 KM. 


- Izražavam zahvalnost ministru Šaroviću koji je žurno sazvao sastanak ministara iz regiona u Sarajevu i na kojem se donijela konkretna mjera i zaključak da će se Pravilnik Hrvatske morati ukinuti i revidirati.  Ovo je veliki iskorak za sve. U budućnosti niko iz regiona, bez obzira na to koja je zemlja u pitanju, neće moći samostalno donositi neka rješenja i mjere koje će biti za njihovu državu dobre, a za sve druge loše. Kako smo mi liberalizirali svoje tržište, tako tražimo od svih naših susjeda da poštuju te sporazume. Želimo dati jednaku mogućnost kupcima da odaberu željeni proizvod i kvalitetu koju žele. Podržavam da se kontrola kvalitete radi kao što se do sada radila – kazao je Bojić. 

On je dodao da nije nanijeta velika šteta BiH u odnosu kolika je načinjena Hrvatskoj.

- Za ovih desetak dana koliko je trajao taj monitoring i otkad je donesen Pravilnik sa većom cijenom, zasigurno je da su se bh. građani usmjerili na kupovinu domaćih proizvoda . Možemo odgovoriti i evropskom i svjetskom kvalitetu, a dokaz je da izvozimo 70 procenata proizvoda na evropsko tržište. Da nije Hrvatska shvatila da gubi sa ovim potezom, ne bi Plenković tako žurno reagirao – rekao je Bojić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.