BIH

Dilberović za Avaz.ba: Bitno je na Upitnik odgovoriti prije nego kasnije, ali je neuporedivo bitnije odgovoriti kvalitetno

Piše: E. MASLO

11.8.2017

Nakon dva neuspjela tendera za nabavku usluga prijevoda odgovora iz Upitnika Evropske komisije na engleski, Direkcija za evropske integracije(DEI) je, u skladu sa zaključkom Vijeća ministara BiH, raspisala javni poziv za prevodioce sa kojima će, nakon predviđene procedure, zaključivati ugovore o djelu i angažirati ih u skladu sa dinamikom pripreme odgovora na Upitnik.

Kako je rekao za Avaz.ba direktor DEI-a, Edin Dilberović, kriteriji su jasni, javno objavljeni i očekuju dovoljno kvalificiranih i kvalitetnih kandidata sa domaćeg tržišta.

Prevodioci iz BiH

- S obzirom na to da su za prijevod izdvojena sredstva iz budžeta, priliku za angažman će imati samo prevodioci iz BiH. Činimo sve što je u našoj nadležnosti da optimiziramo aktivnosti u vezi s odgovaranjem na Upitnik i ne razmišljamo negativistički – kazao je Dilberović.

Bosna i Hercegovina će, po svemu sudeći, postaviti još jedan neslavni rekord u regiji u procesu evropskih integracija jer će Upitnik, nužan za razmatranje odobravanja statusa kandidata za članstvo u EU, vjerojatno popunjavati cijelu godinu iako je, naprimjer, Srbiji za to trebalo tek nešto više od mjesec i po. Na pitanje jesu li politička dešavanja u BiH utjecala da „kaskamo“ sa odgovorima na Upitnik, Dilberović je rekao da na Upitnik odgovara BiH, a ne pojedinačne institucije ili nivoi vlasti.

- To znači da je za cjelovit odgovor BiH potreban doprinos nadležnih institucija. Sve su one taj doprinos i pripremile do kraja januara ove godine i u tom smislu je na zadatak odgovaranja na Upitnik BiH institucionalno odlično odreagirala. S obzirom nato da je u pisanju doprinosa učestvovalo stotine ljudi i desetine institucija, odgovori u konačnici trebaju izgledati kao da ih je pisala jedna ruka. Za taj dio posla su zadužena tijela u sistemu koordinacije koja, opet, nisu mogla početi da rade istog trenutka kada je Odluka o sistemu koordinacije usvojena. Trebalo je imenovati ljude u tridesetak radnih grupa, pripremiti i usvojiti akte na temelju kojih će operativno raditi sva tijela u sistemu, dogovoriti sastanke foruma od kojih neki broje i stotinu članova. Sve je to okončano krajem juna i otada radne grupe redovno rade i postižu vrlo visok nivo dogovora – istakao je Dilberović.

On je dodao da su u procesu integriranja svi rokovi okvirni i promjenjivi.

- Bitno je na Upitnik odgovoriti prije nego kasnije, ali je neuporedivo bitnije odgovoriti kvalitetno, kako bi Evropska komisija dostavila što manje dopunskih pitanja i pripremila što bolje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU – potcrtao je direktor DEI-a.

Dilberović je naglasio daje u procesu integriranja BiH u EU je neuporedivo više aktera nego što je slučaj u državama regije, te da predstoji još puno aktivnosti do dobivanja kandidatskog statusa.

Dodatna pitanja

- Nije isto postići konsenzus u BiH i postići ga u Srbiji ili Hrvatskoj, i otud nemaju smisla ni česta poređenja sa regionom i ocjene kako BiH uvijek u nečemu kaska. Naprimjer, nakon posljednje sjednice Vijeća ministara BiH, u medijima je problematizovano da u okviru političkog kriterija u Upitniku Evropske komisije, od 516 pitanja resorna radna grupa nije usaglasila odgovor na tri. To što je istovremeno usaglašeno 513 odgovora na vrlo osjetljiva i kompleksna pitanja, ispada nije ni uspjeh ni bitno – kazao je on.

Nakon što BiH dostavi odgovore na Upitnik, Evropska komisija će poslati dodatna pitanja i organizirati tridesetak stručnih komisija na terenu.

- U njima će prikupljati dodatne informacije za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo. Nakon što Komisija izradi mišljenje, njega će razmatrati Vijeće EU i Evropsko vijeće. Do kandidatskog statusa je još puno aktivnosti čije trajanje nije moguće precizirati – rekao je Dilberović.


Ne može Briselu biti više stalo da postanemo članica EU, nego nama samima


Pošto je DEI u svakodnevnom kontaktu sa Briselom, Dilberovića smo pitali kakvo je mišljenje iz sjedišta EU o putu BiH ka evropskim integracijama.

- Integracija u EU je poput industrijske mašine. Treba vremena da postigne „radnu temperaturu“ i mora stalno da bude u pogonu. Svakako da nikome u Briselu nije drago ako neka traka iz tog pogona uspori ili iskoči, ali ne može Briselu biti više stalo da postanemo članica EU, nego nama samima. Kad god se dogodi nešto što se karakterizira kao zastoj, postavlja se pitanje kako će Unija reagirati, koje će sankcije poduzeti...Integracija u EU je dobrovoljni proces. Puno je važnije šta mislimo o sebi samima, nego šta o nama misle ostali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.