BIH

Sana nikad nije bila plića niti njena voda toplija

Kupalište Žeger na Sani: Nalazi vode uredni (Foto D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

11.8.2017

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru kod gradskog mosta zabilježio je ovih dana rekordan historijski minus od 19 centimetra ispod nultog vodostaja.

Nova letva

Prema riječima Branka Stojanovića, ekologa zaposlenog u prijedorskoj Meteorološkoj stanici, ovo jeste najniži vodostaj, ali ne i jedini takav zabilježen od početka mjerenja, odnosno od 50-ih godina prošlog stoljeća.

Sličan je izmjeren i prije nekoliko godina. Stojanović napominje da se preciznija mjerenja vodostaja mogu očekivati nakon postavljanja nove letve, jer je sadašnja oštećena u posljednjim poplavama.

- Očekujemo nadležne iz Hidrometeorološkog saveza RS koji bi ovaj posao trebali završiti krajem ove ili početkom naredne nedjelje - kazao je Stojanović.

Svoju evidenciju o temperaturi vode rijeke Sane, isključivo zbog ribljeg fonda, imaju i u prijedorskom Sportsko-ribolovnom društvu.

Milan Balaban, predsjednik ovog društva, kaže da su u jutarnjim satima ovih tropskih dana izmjerili temperature vode rijeke Sane od 28 do 30 stepeni Celzijevih.

- Na pojedinim mjestima Sana podsjeća na baru, ima dosta vodenih zmija, žaba, rakova, no ništa što bi bilo dramatično - kazao je Balaban, nadajući se da je potočna pastrmka kojom su krajem juna poribljavali rijeku Sanu uspjela preživjeti.

Analiza uzoraka

Doktor Milica Otković, načelnik Higijensko–epidemiološke službe Doma zdravlja u Prijedoru, potvrdila je da su posljednje analize uzoraka vode rijeke Sane s dva gradska kupališta, na Kićinom Brodu i Ušću, pokazale pad fekalnih, kolifornih bakterija. Kupanje na ovim mjestima uglavnom je na vlastitu odgovornost. Otković je dodala da su nalazi vode uzeti s trećeg gradskog kupališta Žeger kod Prijedora potpuno uredni.

Opasno za ribu

- Još nema pomora ribe, bar mi nismo primijetili, no stanje je kritično i vrlo opasno za ribu. Nažalost, tu ništa ne možemo pomoći. Ribolov nije zabranjen, osim na području rijeke Gomjenice, od ušća u Sanu do mosta u Gomjenici i kompletno u rukavcu Bereka – kaže Balaban.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.