BIH

Ujić: Ilegalna migracija povećana za 300 posto

Srna

11.8.2017

Broj ilegalnih migranata u BiH za prvih šest mjeseci ove godine povećan je za gotovo 300 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a isti procenat odnosi se i na osobe obuhvaćene readmisijom, izjavio je Srni direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić. 

Ujić je rekao da je ilegalna migracija povećana zbog toga što se u "balkanskoj ruti" u Srbiji zadržalo između sedam i osam hiljada migranata koji se raznim kanalima pokušavaju domoći EU.

- Prošle godine nismo imali ni promjene rute kretanja iz Makedonije prema Srbiji i EU, niti krijumčarenja ljudi preko granice - podsjetio je Ujić.

On je naveo da se problem pokušava riješiti zajedno sa Graničnom policijom BiH intervjuiranjem ovih ljudi, kojih je najviše iz Avganistana, Sirije, Iraka i Irana.

- Saznali smo da oni plaćaju prelazak granice, što znači da ima elemenata krivičnog djela krijumčarenja ljudi. Zajedno sa drugim policijskim agencijama to nastojimo spriječiti - naveo je Ujić.

On tvrdi da BiH, ipak, još nije izložena masovnom migracijskom riziku.

- Nema masovnog priliva migranata u BiH. Služba za poslove sa strancima trenutno kontroliše migracione tokove u BiH, i legalne, i ilegalne - istakao je Ujić.

On je napomenuo da postoji problem i u oblasti readmisije, najviše sa građanima samoproglašenog Kosova i državljanima Turske, ali i povećanje readmisije sa Hrvatskom za blizu 300 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

- Od te problematike na državljane Turske, Albanije i građane Kosova odnosi se više od 70 odsto. Samo jučer smo na granici sa Hrvatskom primili 16 građana Turske - rekao je Ujić.

On je pojasnio da državljani Turske koji pokušavaju da se domognu zemalja EU zbog problema sa aktuelnom turskom vlasti legalno uđu u BiH, a onda ilegalno pokušavaju da se domognu EU.

"Za sve koji ilegalno pređu granicu, a uđu sa teritorije BiH imamo obavezu prihvata i onda te državljane vraćamo u zemlje iz koje su došli", dodao je Ujić.

On je najavio da će kontrola ulaska stranih državljana u BiH u narednom periodu biti mnogo bolja, nakon što bude uspostavljen i uvezan softverski sistem sa turističkom zajednicom i svima koji pružaju usluge boravka u zemlji.

- Tako ćemo moći da pratimo svaki boravak stranca u bilo kojem hotelu. Ako, na primjer, stranac uzme turistički vaučer na 20 dana u jednom hotelu, a boravi samo sedam dana to ćemo imati u našem sistemu i moći ćemo da reagujemo, i neće biti zloupotreba - rekao je Ujić.

Podsjetivši da BiH ima bezvizni režim sa šest država Bliskog Istoka plus Turska, Ujić je naveo da se ne povećavaju privremeni i stalni boravci stranih državljana u BiH kada je riječ o visokorizičnim zemljama.

- U prvih šest mjeseci ove godine privremeni i produženi boravak zatražilo je 67 državljana Kuvajta, 103 Sirije, 25 Ujedinjenih Arapskih Emirata, 49 Libije, 38 Saudijske Arabije, a stalni boravak 11 državljana ovih zemalja - rekao je Ujić.

On je rekao i da je ove godine zabilježen 20 do 25 odsto veći broj turista iz arapskih zemalja.

- Mogućnost dolaska potencijalno opasnih lica sa prilivom ovih turista kontrolira se u saradnji sa svim policijskim agencijama, prije svega sa SIPA-om i OB-om - naglasio je Ujić.

On je naveo da BiH svake godine u prosjeku protjera 15 lica iz BiH.

- Nedavno smo imali četiri, pet hapšenja i protjerivanja lica koja su potencijalna prijetnja BiH - napomenuo je Ujić.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa policijskim agencijama na nivou BiH sa kojima se razmijenjuju operativni podaci, ali i sa ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH.

Ujić je ocijenio da je uspjela prošlogodišnja akcija "Nekretnine" kojom su kontrolirani pravni subjekti čiji su osnivači strani državljani.

- Fiktivne firme koje nisu pronađene na adresi sada imaju adresu, firme koje nisu bile u sistemu sada jesu, bilo je otkaza boravka, protjerivanja, a i Tužilaštvo BiH, te Porezna uprava još rade na nekim predmetima - rekao je Ujić.

On napominje da je to složen posao koji dugo traje, ali da će na kraju dati rezultate.

- Mi smo jedan veliki servis stranaca koji legalno uđu u zemlju i koji poštuju zakone BiH. Stranci bi trebalo da unesu zdrav kapital koji bi bio korišten za ulaganje u proizvodnju, a ne samo kupovinu neretnina, koje ionako ne mogu `otići` iz BiH. Zemlja treba da ima ispravan odnos i prema ulaganjima i prema turistima i da usmjeri `neke stvari`- smatra Ujić.

Ujić je naglasio da je Služba za poslove sa strancima zadužena da obezbijedi i drži pod kontrolom ilegalne i legane migracije, kretanje i boravak stranaca i da, za sada, to radi dobro. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.