BIH

SRAMOTNO | Vijeće ministara obmanjuje EU: Brisel sve ljući na Sarajevo

Brisel: Prepoznali jeftini populizam

Piše: S. NUMANOVIĆ

12.8.2017

Vlasti Bosne i Hercegovine ne planiraju gradnju luke Neum, zvanična je informacija poslana u Brisel još 2013. godine. Iz Vijeća ministara taj je odgovor proslijeđen Evropskoj komisiji u jeku rasprava o gradnji mosta do Pelješca. Sve institucije Evropske unije tada su debatirale o tom pitanju, pa je Evropskoj komisiji, njenom Direktoratu za transport, naloženo da posebno ispita stajališta BiH.

Obimna prepiska

„Dnevnom avazu“ ustupljena je na uvid obimna prepiska između zvaničnika EU i Vijeća ministara BiH. U njoj se vidi da službenici iz Brisela detaljno opisuju šta ih zanima, predlažu zvanične sastanke i susrete u Sarajevu, ako treba, te mole sagovornike iz BiH da im dostavljaju što detaljnije odgovore.

Zanimljivo je da se u nekoliko navrata ističe da su osobe koje su zadužene za kontakte sa Sarajevom voljne da sve argumente BiH vjerodostojno prezentiraju svim institucijama EU, uključujući i Evropski parlament.

S druge strane su odgovori šturi i najčešće s kašnjenjima. Cijela konverzacija odaje upadljivu nezainteresiranost zvaničnog Sarajeva za pitanja koja „muče“ Brisel. Nakon što je stav o tome da se u Neumu neće graditi luka niti ima ikakvih planova za to ponavljan mnogo puta tokom narednih godina, uključujući i ovu, Evropska komisija odlučila je da plan Hrvatske o gradnji mosta prema Pelješcu pomogne i finansijski i tako u cijelosti stane iza njega.

Usto, Briselu su proslijeđene i zvanične odluke Vijeća ministara i Predsjedništva BiH o tome da u Neum ne mogu pristajati teretni brodovi, već se moraju sidriti na otvorenom moru. Time je stavljen „pečat“ na odluku Brisela da podrži gradnju Pelješkog mosta. Sada su i u Briselu iznenađeni problematiziranjem ovog projekta.

Detalji pregovora

Jer u dokumentaciji koju je Sarajevo slalo u glavni grad EU dati su i svi detalji pregovora o gradnji mosta, planovima Hrvatske i zahtjevima bh. strane, kojoj je udovoljavano u više navrata. Zvanični Zagreb osigurao je da Brisel bude sasvim siguran u ispravnost projekta. Birokratski dopisi koji su odlazili iz Sarajeva samo su učvršćivali argumente Zagreba.

Stoga najave da najesen slijedi nova bura i da će se i u Državnom parlamentu tražiti rasprava o gradnji Pelješkog mosta u Briselu ne primaju blagonaklono.

Još je hladniji prijem najave da će se o tom pitanju zatražiti i međunarodna arbitraža. Nakon godina birokratiziranja i nemara, prijetnje sudom iz nekih sarajevskih krugova u Briselu se doživljavaju kao jeftini populizam i neozbiljnost nedoraslih političara.


Zajednička sjednica dviju vlada

Iz Brisela su nam skrenuli pažnju i na činjenicu da problem gradnje Pelješkog mosta nije uopće spominjan tokom nedavne zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske.

- Na tom je susretu bilo dosta riječi o svim segmentima saradnje i odnosa dviju država. Predsjedavajući Denis Zvizdić niti jednog momenta nije spomenuo da postoji ikakav problem mosta. Zašto, pitajte njega - rečeno nam je iz Brisela. 


Neum: Ne može biti luka

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.