BIH

Finansijska policija FBiH nije radila prema Zakonu: Bez ugovora nabavljali gorivo, administrativni materijal...

Sjedište Finansijske policije FBiH: Revidirana nakon deset godina

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

12.8.2017

Finansijska policija FBiH potrošila je prošle godine oko 47.200 KM za nabavku goriva, servisiranje vozila te administrativni materijal i sitni inventar, a da za to nije imala zaključene ugovore s dobavljačima, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, utvrdili su revizori. 

Bila je to prva revizija u Finansijskoj policiji nakon 10 godina, a revizori su dali mišljenje s rezervom.

 

Plaćali više

 

Revizori su utvrdili da je administrativni materijal i sitni inventar nabavljan od firme R&S, s kojom je Finansijska policija imala ugovor do juna prošle godine, ali su nabavljani artikli koji nisu bili dio ponude na osnovu koje je i zaključen ugovor, a cijene su bile daleko više nego u ponudi. Tako je za nabavku tonera bilo ponuđeno 12 KM, 19 KM i 19,5 KM, a fakturirano je 209 KM, 140 KM i 175,30 KM.

- Finansijska policija je, nakon isteka ugovora, s tim dobavljačem nastavila s nabavkom administrativnog materijala i sitnog inventara te je ukupna vrijednost nabavke do kraja 2016. godine iznosila 14.714 KM, odnosno 10.818 KM više od vrijednosti ugovora - naveli su revizori.

I u ovoj godini će, nakon što mu je prihvaćena žalba, preduzeće R&S dobavljati administrativni materijal i sitni inventar za Finansijsku policiju.

 

16 službenih vozila

 

Kada je u pitanju servisiranje 16 službenih vozila, Finansijska policija nije imala zaključen ugovor za ovu uslugu, nego su se ugovori sklapali s dobavljačima u slučaju nastanka šteta i popravki, a na osnovu odluke glavnog finansijskog inspektora Zufera Derviševića, koji je, inače, na tu poziciju imenovan 1996. godine.

Za servisiranje vozila, bez provedene procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača, potrošeno je 18.895 KM. Revizori su konstatirali da je gorivo u prošloj godini nabavljano od „Energopetrola“, s kojim Finansijska policija, također, nije imala zaključen ugovor, u vrijednosti od 17.509 KM.

 

 
Dodaci na plaću

 

Federalni revizori ukazali su na određene nepravilnosti kod obračuna dodatka na plaću po osnovu posebnih uvjeta rada i prirode obavljanja posla.

Tako je, naprimjer, načelniku Službe za pravne, računovodstvene i opće poslove za pet mjeseci obračunat dodatak na plaću od 30 posto iako mu je trebalo obračunati 20 posto, s obzirom na to da 30 posto dodatka imaju inspektori.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.