BIH

Srebreničanke na mirnom protestu u Tuzli: Opstruira se otkrivanje masovnih grobnica

S protesta: Traga se za skoro 1.000 nestalih Srebreničana ( A. Bajrić)

A. H.

12.8.2017

I pored nesnosnih vrućina, majke Srebrenice su i jučer u Tuzli održale mirni protest na kojem su, kako to rade već 22 godine svakog 11. u mjesecu, podsjetile na genocid počinjen nad njihovim sinovima, muževima, braćom, prijateljima...

Noseći panoe s fotografijama svojih najmilijih te jastučiće na kojima su izvezena njihova imena, Srebreničanke su ponovo ukazale na inertnost domaćeg pravosuđa u procesuiranju ratnih zločinaca, ali i na opstrukciju pronalaska posmrtnih ostataka članova njihovih porodica.

- Već 22 godine molimo i tražimo pravdu za izvršioce zločina, ali oni koji bi trebali da ih privedu pravdi svoj posao ili neće ili ne znaju da rade. Ima li iko u ovoj državi da pita tužioce zadužene za procesuiranje ratnih zločina zašto se izvršioci zločina slobodno šetaju ovom državom - upozorila je Hajra Ćatić, predsjednica UG „Žene Srebrenice“.

Srebreničanke su jučer upozorile i na sporost otkrivanja masovnih grobnica i pronalaska posmrtnih ostataka njihovih najmilijih. Kazale su da imaju informacije da član Kolegija direktora Instituta za traženje nestalih iz reda srpskog naroda opstruira otkrivanje novih grobnica te da pribavljaju dokaze da bi protiv njega mogle podnijeti prijavu nadležnom tužilaštvu.

Prema raspoloživim podacima, još se traga za posmrtnim ostacima skoro 1.000 nestalih Srebreničana. Njihove majke tvrde da se iza opstrukcije pronalaska novih masovnih grobnica krije cilj da se pod svaku cijenu umanji broj ubijenih u julu 1995. godine.

Šestogodišnja Aida nosi fotografiju

Unuka zamijenila nenu  

Nakon što je krajem novembra prošle godine u Tuzli umrla Hasiba Huremović, kojoj je u Srebrenici ubijeno četvero djece, fotografiju s ubijenim članovima njene porodice, koju je redovno nosila na protestima, već nekoliko mjeseci svakog 11. nosi njena šestogodišnja unuka Aida Huremović.

Na jučerašnje proteste Aida, koja je ime dobila po očevoj sestri koja je kao devetogodišnjakinja ubijena u Srebrenici, došla je s majkom i bratom. Proteste, kaže, ne bi nipošto propustila jer to nije činila ni njena nena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.