Apel “Bihaćke građanske inicijative” : Spasimo srednji tok Une od uništavanja

S. TULIĆ
12.08.2017 19:57

Srednji tok rijeke Une, koji se proteže od Bihaća, preko Cazina i Bosanske Krupe pa sve do Bosanske Otoke, jedan je od najljepših riječnih tokova u ovom djelu Evrope pa se njegova zaštita već izvjesno vrijeme nameće kao imperativ, smatraju u “Bihaćkoj građanskoj inicijativi”.

Ideja da se ovaj dio toka Une zaštiti te da se spriječi uništavanje sedrenih barijera, koje su se godinama taložile, stvarajući neprocjenjivo riječno blago, rođena je osamdesetih godina prošlog stoljeća.

No, zbog nepostojanja sluha tadašnjih vlasti i drugih okolnosti, ta misao nije zaživjela. Biolog Halid Merdanić i ljudi okupljeni oko “Bihaćke građanske inicijative” smatraju da je sada pravi trenutak da se počne realizacija ideje o zaštiti srednjeg toka Une.

O društveno-ekonomskoj vrijednosti i zaštiti gornjeg i srednjeg toka, počelo se razmišljati još formiranjem “Unskih smaragda”. Vizija Boška Marjanovića, utemeljitelja ove najstarije bh. ekološke organizacije, pretvorena je u Nacionalni park “Una”, koji se brine o zaštiti gornjeg toka rijeke. No, srednji tok od Bihaća do Bosanske Otoke, u okviru kojeg se nalaze desetine kilometara fascinantnog kanjona, jedinstvenog u Evropi, koji je stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, ostao je bez ikakve zaštite.

Građanski forum “Bihaćka građanska inicijativa” inicirao je određene aktivnosti po ovom pitanju, usvojio je Proklamaciju o zaštiti srednjeg toka Une, na čijoj provedbi rade brojni stručnjaci. Profesor Merdanić naglašava kako je pozitivna činjenica da je sadašnjim prostornim planom Unsko-sanskog kantona predviđen neki od oblika zaštite ovog dijela toka krajiške ljepotice.

- Proklamacijom i ostalim aktivnostima želimo potaknuti lokalne i kantonalne vlasti da pronađu najadekvatniji model zaštite ovog dijela Une, čime bi se otvorila i šansa za razvoj turističke ponude - navodi profesor Merdanić.

Brojne prijetnje

Prijetnje očuvanju ovog krajiškog bisera dolaze kako iz naše zemlje u vidu gradnje hidrocentrala, a čemu se protivi stanovništvo Pounja, tako i iz susjedstva. Hrvatska, naime, planira graditi odlagalište otpada u neposrednoj blizini Une.

NA VRH