BIH

S tržišta povučene opasne svjetiljke i kablovi koji mogu izazvati strujni udar

Sporni produžni kablovi uvezeni iz Kine i Srbije

T. ROKVIĆ

13.8.2017

U protekla dva mjeseca s bh. tržišta povučene su 274 dječije svjetiljke, od čega je odmah uništeno 89, potvrđeno je u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH.

Rađene analize

- Uzorkovano je sedam svjetiljki, od toga šest uzoraka nije zadovoljavalo naredbe o električnoj opremi. Sve svjetiljke proizvedene su u Kini – kazala je šefica Odsjeka za sigurnost električnih proizvoda u Agenciji Danijela Dragović.

Ona je istakla da potrošači trebaju biti oprezni i prilikom kupovine produžnih kablova, jer je pri posljednjoj analizi utvrđeno da od sedam uzoraka tri ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar naponskih granica.

- Ti kablovi predstavljaju rizik od izazivanja požara i strujnog udara. S tržišta je povučeno 205 komada, a uništena su 94. Dva modela spornih kablova stigla su iz Kine, dok je jedan model iz Srbije - kazala je Dragović, dodajući da su kontrole vršene u saradnji s tržišnom inspekcijom iz FBiH, RS i Brčko Distrikta.

Nema podataka

Napominje da nema tačnog podatka o tome koliko je spornih kablova uvezeno na bh. tržište jer se kontrolira samo ono što se nađe na tržištu.

U Agenciji navode da su kontrolirani i električni rešoi, pegle, kao i električne tave i pekači te da je utvrđeno da i među njima ima onih koji su opasni. Stoga upozoravaju potrošače da budu oprezni i prilikom kupovine te vrste proizvoda.

Prijaviti sumnjive proizvode

- Uređaj mora imati oznaku proizvođača na kojem naponu radi. To je lična karta proizvoda i to mora biti na njemu. Treba obratiti pažnju i na kablove, odnosno da li djeluju tanko, da li su dobro učvršćeni. Proizvod za koji se utvrdi da ima bilo kakav nedostatak treba odmah prijaviti – poručuju iz Agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.