BIH

Ustavni sud BiH odbio apelaciju Republike Srpske u vezi vojnog objekta u Han Pijesku

Avaz.ba

15.8.2017

Apelaciju Republike Srpske protiv presuda Suda BiH kome je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen na BiH, odbio je Ustavni sud BiH.

Naime, Sud BiH je presudama, koje su donesene 2015. i 2016. godine, obavezao je Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

Pravobranilaštvo Republike Srpske u apelaciji navelo kako je Sud BiH prilikom donošenja ovih presuda prekršio pravo na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U odluci Ustavnog suda BiH navedeno je i da Komisija za državnu imovinu, osnovana odlukom Vijeća ministara BiH 2005. godine, može na prijedlog jedne strane odlučiti da određenu državnu imovinu izuzme od privremene zabrane.

Ovom odlukom Ustavni sud BiH stavio je tačku na cijeli slučaj i praktično otvorio mogućnost da se na isti način riješi pitanje i ostale perspektivne imovine, kao i druge imovine koja je pod zabranom raspolaganja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.