BIH

Posljedice suše će se mjeriti stotinama miliona maraka

H. ČALIĆ

16.8.2017

Veliko je pitanje jesu li naši političari uopće svjesni i ukojoj su mjeri inače informisani o onome što se ovih dana događa našem agraru.Članovi raznih udruženja poljoporivrednika na svim razinama ustali su na noge, traže da im se iz kliriškog ruskog druga isplate zakašnjeli poticaji, da se interveniše i pomogne poljoprivrednicima, jer je stanje gore od katastrofe. 

Kukuruz , kao strateška poljoprivredna kultura u ishrani stoke, od suše je stradao u procentima i do 70 posto. To znači, da će poskupiti stočna hrana, a onda i mlijeko, a u konačnici je veliko pitanje šta će ove zime i naredne godine biti sa stočnim fondom, jer su suncem spržene i livade i umjeto da je sijeno u stogovima, livade izgledaju jadno, kao pustinja.

I povrće na otvorenom je izdalo. Cijene povća su i dalje podnošljive, jer ono stiže iz uvoza, ali je veliko pitanje šta nas čeka sutra. Voće je posebna priča, šljive, po kome je sjeverna Bosna poznata u Evropi je podbacila za 70-80 posto.

Štete na poljoprivredi se će se mjeriti procjenjuju poljoprivredni stručnjaci na desetine, stotine miliona maraka. Odgovora šta raditi da posljedice budu što bezbolnije nema niodakle.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.