BIH

Za tri godine Arnaudija će zasjati kao nekada

Radovi teku predviđenom dinamikom ( G. Dakić)

Piše: G. D.

16.8.2017

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci Muhedin ef. Spahić rekao je za „Avaz“ da je prije mjesec počela ponovna izgradnja džamije Arnaudije.  

Banjalučki medžlis potpisao je protokol s Vakufskom direkcijom, koja je osigurala sredstva za izgradnju Arnaudije.

- Izabrani su izvođač i nadzor pa su radovi počeli. Dinamika ide onako kako je predviđeno. Rok za završetak radova je 900 dana i, s obzirom na to da su sredstva osigurana, vjerujem da zastoja neće biti - istakao je Spahić.  

Polaganjem kamena temeljca u aprilu je počela izgradnja jedine neobnovljene banjalučke džamije Arnaudije, koja je srušena 7. maja 1993. godine, istog dana kada i čuvena Ferhat-pašina džamija, popularna Ferhadija.

Kamen temeljac za izgradnju Arnaudije položen je u okviru manifestacije ''Dani vakufa BiH''.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH Husein ef. Kavazović zahvalio je svima koji su doveli do toga da se postavi kamen temeljac za obnovu Arnaudije. Banjalučke džamije, dodao je on, pripadale su uvijek samo Banjoj Luci i Banjalučanima.

- Džamije, manastiri, crkve, katedrale i sinagoge mjesta su molitve u kojima od dobrog Boga tražimo mir. One su ponekad i veliko iskušenje za sve nas u sredinama koje jesu multietničke. One govore o nama. Naše bogomolje imale su teških trenutaka. Arnaudija je opomena da čovjek može biti zloupotrebljen, ali ne i narod - kazao je tada ef. Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.