BIH

Alarmantni podaci Federalnog zavoda za statistiku: Za 30 dana umrla 31 beba

Piše: N. K.

19.8.2017

U Federaciji BiH u prvih šest mjeseci ove godine umrlo je 78 dojenčadi, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Posljednji mjesec koji je Zavod obradio je juni i samo u tom mjesecu umrlo je 23 dojenčadi, a osmero djece je rođeno mrtvo, što dovodi do stravičnog podatka da je za 30 dana umrlo 31 dijete!

 

Svi šute

 

- Živorođenim djetetom smatra se svako dijete koje pri rođenju diše i pokazuje druge znakove života kao što su kucanje srca, pulsiranje pupčane vrpce i jasni pokreti voljnih mišića. Ako dijete ubrzo nakon porođaja umre, prvo se registrira kao živorođeno, a zatim kao umrlo dojenče - pojašnjavaju iz Zavoda.

 

Samo u Tuzlanskom kantonu u junu umrlo je njih 10. O ovome se uglavnom šuti, budući da malo ko od ljekara želi javno saopćiti da su djeca mahom umirala od srčanih anomalija jer u zemlji nemamo dječijeg kardiohirurga koji bi ih nakon ustanovljene anomalije odmah operirao.

 

U Tuzli je, kako saznajemo, vladalo pravo vanredno stanje zbog situacije jer su ljekari, jednostavno, bili nemoćni da bilo šta učine i spase oboljelu djecu, posebno što je izmještanje u neki od inozemnih centara podrazumijevalo aktiviranje federalne administracije.

 

Prema informacijama „Avaza“, jedna sedmomjesečna beba je, čekajući posljednji trenutak da bude izmještena u Ačibaden kliniku, umrla na letu za Tursku.

 
Jedini kardiohirurg

U BiH 22 godine nakon rata nije odškolovan nijedan dječiji kardiohirurg niti je u nekom od kliničkih centara ustanovljena klinika u kojoj bi se stvorili uvjeti za rad dječijih kardiohirurga.

 

Jedini dječiji kardiohirurg koji je u Kliničkom centru u Sarajevu, uz mentorstvo doktora iz inozemstva, radio operacije kod djece napustio je BiH i trenutno radi u Norveškoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.