BIH

SIPA istražuje falsificiranje državnih dokumenata: Na prevaru pokušali prodati vilu u Dubrovniku!

Vila „Aurora“: Bila raj za komunističko vodstvo SRBiH

Piše: M. AŠČIĆ

21.8.2017

Bosna i Hercegovina i Hrvatska još nisu riješile spor u vezi s povratom elitne vile „Aurora“ u Trstenom kod Dubrovnika, koja je u vlasništvu Crvenog križa BiH, potvrđeno nam je u Ministarstvu finansija i Pravobranilaštvu BiH. Spor se vodi skoro 20 godina.


Sve pokradeno


Elitna vila na Jadranu, koja je izgrađena između 1905. i 1908. godine i koja je poslije Drugog svjetskog rata postala odmaralište komunističkog vodstva SRBiH, danas zjapi prazna i prijeti joj propadanje zbog nebrige i održavanja.


Iščupane su i instalacije za grijanje i hlađenje, odnesen sav skupi inventar, slike, ukrasi... Vila je zarasla u travu, ali je i kao takva interesantna pojedincima koji su je se željeli domaći.


Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ, rekao je za „Avaz“ da je trenutno, kada su u pitanju ova vila i spor s Hrvatskom, status quo.


- Postoji zabrana raspolaganja nad vilom koju je donijela Hrvatska još 1992. godine. Naše je Pravobranilaštvo tražilo ulazak u posjed, ali je sud u Dubrovniku to odbio. Postoji i spor na Županijskom višem sudu, koji još nije okončan - kazao je Kelić.


On ističe da je teško da će Hrvatska tako ustupiti vilu BiH, ali je stava da bi se Sporazumom o sukcesiji ovo pitanje trebalo okončati. Potvrdio nam je da je bilo raznih priča oko prodaje ove imovine te iznio do sada nepoznate detalje, a to je da su pojedinci iz BiH falsificirali dokumente Ministarstva finansija BiH da bi vilu prodali „ispod žita“ i bez znanja države BiH.


- Pokušali su falsificirati naše dokumente, tako da SIPA sada sve istražuje i vodi postupak. Sve su lažirali, i memorandum i pečat Ministarstva finansija da bi je prodali, ali na kraju nisu uspjeli. Sad to sve vodi SIPA. To su radili neki naši ljudi iz BiH, to se desilo prije nekoliko godina i znam da se to istražuje - rekao nam je Kelić.

Nema saglasnosti

S druge strane, Mlađen Mandić, v. d. pravobranioca BiH, rekao nam je da prodaja ove nekretnine ne dolazi u obzir niti je bilo što ova institucija odobrila.  

- To je imovina BiH i niko je ne može prodati. Saglasnost ne može dati ni Vijeće ministara, samo Pravobranilaštvo BiH. Mi to nismo ni dali na prodaju. Nikad nismo postigli sporazum s Hrvatskom o nepokretnoj imovini - kazao je Mandić.


Vilu želio kupiti glumac John Malkovich 


Malkovič: Odustao od kupovine. Malkovič: Odustao od kupovine

Za kupovinu ove vile prije nekoliko godina bio je zainteresiran poznati holivudski glumac hrvatskog porijekla John Malkovich, koji je uočio sa svoje jahte. Prema tadašnjem pisanju medija u Hrvatskoj, on je za ovu vilu nudio tri miliona eura. Ali zbog spora oko imovine na kraju je odustao. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.