Vrhovni sud FBiH oborio prvostepena rješenja: Poništena revizija za 3.143 borca!

M. AŠČIĆ

Foto: Borci traže prava podnoseći tužbe


Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu za 3.143 borca koja su tužila državu zbog činjenice da su tokom boračke revizije izvedena iz prava ili im je umanjena naknada te je sve ove predmete vratio na ponovni postupak, otkriva „Dnevni avaz“. 

Odlukom ovog suda poništena su prvostepena rješenja Ministarstva za boračka pitanja FBiH, a po tužbama boraca u proteklih sedam godina otkako je revizija na snazi.

Izvedeni iz prava

Ovi podaci navode se u najnovijem dokumentu Ministarstva za boračka pitanja FBiH pod nazivom „Informacije o reviziji za prvi kvartal 2017. godine“, koji je zvanično objavljen na stranici ove državne institucije.

U dokumentu se navodi da je od početka revizije, od jula 2010. do 31. marta ove godine, pokrenut 4.931 upravni spor, tužba, protiv rješenja ove institucije, tačnije skoro svaka osoba koja je izvedena iz prava tužila je državu.

Samo u prvom kvartalu 2017. Vrhovni sud FBiH zatražio je aktom dostavu odgovora na tužbu u 46 predmeta, dok je u 232 predmeta poništio rješenja Ministarstva i vratio na ponovni postupak. U Vladinim dokumentima navodi se da je samo u četiri predmeta tužba odbačena, dok je u šest predmeta Sud odlučio u meritumu.

- Od početka revizije 22 upravna spora Sud je riješio u korist Ministarstva, 109 upravnih sporova okončano je rješenjem, a u 3.143 upravna spora Sud je poništio prvostepena rješenja i predmete vratio na ponovni postupak - kaže se u Informaciji.

Bez izjašnjenja

U obrazloženju, koje navodi Ministarstvo, ističe se da je Sud sve vratio na početak jer „strankama nije data mogućnost da se izjasne na nove činjenice i okolnosti kada je pitanju izdavanje uvjerenja na FMB2 obrascu“.

- Kao i na nalaze i mišljenja ljekarskih komisija, na osnovu kojih je odlučeno o prestanku ili smanjenju obima prava utvrđenih konačnim i pravomoćnim rješenjima, kao i zbog odluka Ustavnog suda FBiH – istaknuto je.

Potrebno revidirati još 18.223 borca

U informaciji Ministarstva za boračka pitanja FBiH uopće se ne navodi kada će biti okončana skupa revizija, koju porezni obveznici godišnje plaćaju oko 2,8 miliona KM. U izvještaju se navodi da je ukupno pregledanih predmeta zaključno sa 31. decembrom prošle godine bilo 122.832, a da ih je ostalo pregledati još 18.223.

Brojke

- 15 miliona KM potrošeno na reviziju koja još nije okončana

- 5.000 boraca za 7 godina izvedeno iz prava

Više o:

Sud FBiH
NA VRH

Podijeli članak na