BIH

Islamska zajednica u BiH: Svako ima pravo da se oblači kako želi

Careva džamija u Sarajevu

Fena

22.8.2017

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini neprimjerenom smatra izjavu ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurza u kojoj kaže da se "u Sarajevu i Prištini, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu".

Također, Islamska zajednica u BiH nema saznanja da bilo ko plaća muslimanke u BiH da se oblače na određeni način te ističu da svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblači na način koji želi, saopćeno je iz Ureda za odnos s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

- Smatramo dobronamjernim zalaganje ministra Kurza na tome da institucije Evropske unije posvete više pažnje zapadnom Balkanu i razumijemo njegovu zabrinutost trenutnim stanjem, ali mislimo da nije našao pravi primjer da to ilustrira - stav je Rijaseta.

Poznato im je i da je u toku predizborna kampanja u Austriji te da svi posežu za oštrom retorikom, ali pozvali su političare da vjeru i vjerska osjećanja pojedinaca ne politiziraju i da se ne uvlače u političku arenu, javlja Mina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.