BIH

Bosanski Novi: Kompaniji iz Njemačke isporučili 252 tone krastavaca

Srna/Avaz.ba

25.8.2017

Kooperanti iz Bosanskog Novog, njih 60, do sada su njemačkoj firmi "Kine" isporučili 252 tone krastavaca kornišona sa 39 dunuma zasada.

Stručni saradnik u ovoj firmi Miloš Đurašinović rekao je Srni da je godina uglavnom bila povoljna za proizvodnju.

- Bilo je malih problema u proteklih nekoliko dana, kad je tokom noći i jutra bila niža temperatura vazduha, što je zaustavilo rast i prinos. Situacija se popravlja i nadamo se da će tako ostati do kraja sezone - kaže Đurašinović.

Prema njegovim riječima, za krastavac je optimalna temperatura vazduha od 25 do 35 stepeni Celzijusovih. Na temperaturi nižoj od 15 stepeni zaustavlja se rast i plodonošenje, a za biljke nije povoljna ni temperatura viša od 35 stepeni.

On kaže da, prema ugovoru, otkup traje još 20 dana, do 15. septembra, ali da postoje uvjeti da bude produžen ukoliko za to bude postojala potreba.

- Zasadi su u dobrom zdravstvenom stanju i izdržat će do kraja sezone ukoliko ne bude velikih oscilacija vremenskih uvjeti - kaže on.

Đurašinović je naveo da proizvođači sa pola dunuma, koliko zasada ove godine ima većina, dnevno u prosjeku uberu oko 50 kilograma krastavaca.

Njemačka firma "Kine" treću sezonu organizuje ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona koje otkupljuje po cijeni 1,20 KM za kilogram prve klase.

Kooperanti, koji imaju zasada na dunum i više, ove godine za prvu klasu imaju 1,30 KM za kilogram.

Proizvođačima je osigurati kompletan repromaterijal koji otplaćuju kroz isporuku krastvaca kao i stručna podrška tokom sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.