BIH

Ličnost sedmice Sebastian Kurz: Ispeci pa reci

Sebastian Kurz

Piše: S. NUMANOVIĆ

27.8.2017

- U Sarajevu ili Prištini se, naprimjer, ženama plaća da potpuno zabrađene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu – izjavio je ove sedmice ministar vanjskih poslova i, vrlo vjerovatno, budući kancelar Austrije Sebastian Kurz. Reakcije iz Bosne i Hercegovine i s Kosova bile su istovjetne - burne, pune oštrine i ljutnje, neskrivenog razočarenja i povrijeđenog ponosa.

Izborna kampanja

Ni u svojoj Austriji ministar se nije nešto bolje proveo. Mediji su ga „opleli“, konkurencija ismijala. Ministarstvo vanjskih poslova moralo je objašnjavati pozadinu te neutemeljene izjave zvaničnicima u Sarajevu i Prištini. Objašnjenje da je to ministar čuo tokom posjeta BiH i Kosovu je tim više neozbiljno ako se uzme u obzir da ga daje institucija sa stotinama godina iskustva i prestiža. Mogli su i nešto bolje smisliti.

Vitla se, dakle, prašina u zraku. Više je nego očigledno da je sporna izjava data u žaru izborne kampanje. Kao što je očigledno da su se svi uhvatili za sporni dio, a da se nekako previdio nastavak - poziv Zapadu da se jače angažira na Balkanu.

I tu dolazimo do stvarnog Kurza.

Više je nego evidentna promjena u njegovom političkom angažmanu od trenutka kada je, na opće iznenađenje, postao šef diplomatije Austrije. Desilo se to 16. decembra 2013. godine, kada jedva da je imao 24 godine!

Oni koji ga znaju svjedoče da je mladi Sebastian od malih nogu volio politiku. Sa 17 ljeta učlanio se u Narodnu stranku Austrije. Bio je agilni junoša ove partije. Ubrzo ga je uočio Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger) i tako je počeo Sebastianov uspon.

Naravno da je ulazak Kurza u ministarstvo vanjskih poslova označio početak velike bitke dokazivanja. Ako ne najmlađi, onda sigurno jedan od najmlađih šefova diplomatije u historiji Austrije morao se dokazivati i nositi s mnogo starijim iskusnim vukovima u Beču.

Ništa mu nije bilo lakše ni u Briselu, na sastancima evropskih foruma. Njegovo poznavanje društvenih mreža i interneta, tehnike i finese kojima se služio i služi, u početku su mu bili glavobolja. Kao i njegovim konkurentima i oponentima. Sebastian se nije predavao i tražio je svoje mjesto pod suncem. Vrijeme je radilo za njega. Polako, ali sigurno, došao je na čelo Narodne stranke Austrije, naglavačke izbacio koalicione partnere – socijaliste – i rekao da s njima neće više!

 

Pokazivanje zuba

Pokazivanje zuba mu se svidjelo. Vidio je da to „pali“ i u ostatku Evrope, Zapada i svijeta. Što bi on bio izuzetak? Iz njegovog ponašanja vidi se jedna kombinacija mađarskog premijera (jeftini populizam), francuskog predsjednika (šarm) i njemačke kancelarke (uzmi od svakog ono što ti odgovara u politici, nebitno je li to ljevica ili desnica).

Kurz je do sada pokazivao jednu osobinu koju mi na Balkanu ne trebamo zaboraviti - uvijek se glasno i jasno zalagao da ovaj dio Evrope što prije treba ući u EU. U njegovom političkom usponu oslanjao se i na brojnu balkansku dijasporu u Austriji. Sada mu je značajan dio te podrške zamjerio. Ne treba sumnjati da će on to „popeglati“ i da će, na kraju, to što je ipak nepromišljeno izjavio, ispasti dobro i za njega i za nas.

Austrija u BiH ima jednu od presudnih uloga. Ova je zemlja među vodećim investitorima, uvozi više iz BiH nego što izvozi (mada nam je „izvezla“ najdugotrajnijeg visokog predstavnika u historiji (čovjek se zove Valentin Incko!), njen general redovno komanduje trupama EUFOR-a (nekoliko stotina vojnika kojima je, iznad svega, dosadno!)...

Prašina se, dakle, sliježe. U Beču pokrivene žene hodaju slobodno i u većem broju nego što će ih Sarajevo ikada imati. I nikome normalnom ne smetaju.

Acti labores iucundi, Sebastian Kurz! - jedan je od naslova iz bečkih medija. Djela, a ne riječi, Sebastiane Kurz! A mi dodajemo onu staru - ispeci, pa reci!

Sutra mu je rođendan

Sebastian Kurz rođen je 27. avgusta 1989. godine. Dakle, sutra mu je rođendan!

Zbog zaljubljenosti u politiku, kažu da još nije završio pravni fakultet. Isto tako kažu da je studiranje „zamrznuo“. Što mu u službenoj biografiji i piše.

Iz rane mladosti stoji i činjenica da je bio jako vezan za muslimansku zajednicu u Austriji. Edukacijom ju je nastojao integrirati u društvo. Uveo je kurseve njemačkog jezika za djecu i odrasle. I stalno ih posjećivao, razgovarao s njima...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.