BIH

20 pitanja za...| Fahrudin Solak: Želio sam raditi kao degustator u tvornici čokolade

Solak: U prirodi ne postoje ni kazne ni nagrade, samo - posljedice

N. KATICA

26.8.2017

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, rođen je 17. avgusta 1973. godine u Rogatici. U Kantonu Sarajevo radio je kao rukovodilac Odsjeka za operativno–tehničke poslove, a na poziciji direktora Federalne uprave je od novembra 2013. godine.

1. Koliko je zahtjevna funkcija koju obavljate?

- Vrlo odgovorno i zahtjevno je biti na čelu agencije gdje ljudi svakodnevno stavljaju svoj život u opasnost kako bi spasili živote drugih.

2.  Koji Vam je bio najopasniji zadatak?

- Teško je izdvojiti najopasniji zadatak ako se radi o deminiranju, uklanjanju NUS-a, potragama i spašavanju, ali evo izdvojio bih akciju neutralizacije i uništavanja neeksplodirane aviobombe u Bosanskoj Otoci. Radilo se o opasnoj bombi velike razorne moći, na dubini od 90 centimetara, a u gusto naseljenom mjestu. Imala je vrlo osjetljiv upaljač koji se nije smio naglo pomjerati, niti udarati, pa je akcija neutralizacije i uništavanja pažljivo i stručno isplanirana. 

3.  Kako se odmarate?

- Provodim vrijeme sa sinom i kćerkom. Uz njih uspijem zaboraviti na posao i obaveze, bar zakratko.

4.  Koji je put do uspjeha? 

- Puno planiranja, rada i truda. 

5.  Kako počinjete dan?

- Domaćom bosanskom kafom i prelistavanjem dnevnog rasporeda. Kad su vanredne situacije, a takvih je u posljednje vrijeme sve više, onda se uvijek budim uz zvonjavu telefona... Ako smo na terenu, spremajući opremu.

6.  Šta Vas može spriječiti u obavljanju dužnosti?

- Jedino bolest.

7. Je li bh. društvo spremno pomoći u kriznim situacijama?

- Jeste. Posebno kad su neke veće nevolje u pitanju kakve su bile poplave iz 2014. godine. Tada smo nekako bolji ljudi.  

8.  Teren ili kancelarija?

- Teren. 

9.  Koja je najopasnija rijeka u BiH?

- Sve vodene površine, rijeke, jezera su opasne za one koji se neodgovorno ponašaju. Jezera su najmirnije vode, ali tu ima najviše žrtava. Mora se mijenjati svijest, jer kupači nerijetko zanemaruju znakove upozorenja, idu tamo gdje kupanje nije dozvoljeno, ulaze u vodu u alkoholiziranom stanju, poslije dugog boravka na suncu, a s druge strane i oni koji „gazduju“ plažama ne urade sve potrebno da bi kupalište bilo sigurno. 

10.  Šta je najteže na Vašem poslu?

- Što nismo u mogućnosti još brže očistiti mine ili kad nestalu ili unesrećenu osobu koju spašavamo ne zateknemo živu. To je najteže, jer se uvijek nadamo sretnom završetku. Na to čovjek nikada ne može biti spreman. Tada vas to slomi. 

11.  More ili planina?

- Planina. 

12.  Jeste li bili na godišnjem?

- U ovom poslu godišnji odmor ne postoji. Kao ni normalno radno vrijeme. Nesreće se, nažalost, događaju svakodnevno. 

13.  Kako dočekujete vanredne situacije?

- Pokušavamo biti spremni u svakom trenutku i za svaku vrstu nesreće. Zato se u posljednjih nekoliko godina pripadnici FUCZ-a kontinuirano obučavaju, a trudimo se i nabaviti adekvatnu opremu za što efikasnije djelovanje. 

14.  Najbolja osobina jednog čovjeka?

- Poštenje. 

15.  Šta Vam najviše smeta u BiH?

- Kad je hitno potrebno nešto uraditi da spasite ljudske živote, a dočekaju vas riječima to nije naš posao ili to nije u našoj nadležnosti. 

16.  Puno je požara ove godine, koji je bio najopasniji?

- Sva požarišta su opasna. Najopasnija su ona gdje imamo minirana područja i gdje ne možemo prići da gasimo vatru sa zemlje. Kao što je bilo na Čvrsnici. Tada se pokaže koliko je važna saradnja i koordinacija svih struktura zaštite i spašavanja i pomoć OSBiH. 

17.  Kako vidite BiH 2027. godine? 

- Bez mina. 

18.  Savjeti za planinare i turiste? 

- Da ne idu nikada sami u planine, da uvijek obavijeste porodicu ili prijatelje o smjeru kretanja, da provjere vremensku prognozu, da se adekvatno obuku, da ponesu materijal za prvu pomoć, karte, kompas, da se drže obilježenih planinarskih staza i da nikad ne idu na staze koje zahtijevaju fizički napor za koji nisu spremni. Neki stari mudrac je davno rekao: “U prirodi ne postoje ni kazne ni nagrade, postoje samo - posljedice”.  

19.  Kome najviše vjerujete? 

- Porodici. 

20.  Vaš posao iz snova?

- Degustator u tvornici čokolade.

         

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.