BIH

Direktorica KCUS-a zauzima zgradu u kojoj je trebao biti izolatorij: Sebijine nove odaje oprema bivši pripadnik "Ševa"!

Izetbegović i Gološ

Piše: A. NUHANOVIĆ

28.8.2017

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović uskoro će dobiti nove, veće, moderne i komforne odaje! Kako saznaje „Avaz“, Sebiji Izetbegović za oko je zapela zgrada koja se odlukom Vlade Federacije u krugu KCUS-a pravi od 2014. godine, a koja je trebala služiti kao izolatorij, koji ne postoji u BiH, u slučaju da se pojave teške zarazne bolesti kao što je ebola. 

Izetbegović: „Humanost“ na djelu

Gološ: Bakirov partner

Odradili zadatak

Faksimil UO o proširenju Onkologije

Kako bi se smjestila u što udobnije i komfornije odaje, u opremanju joj pomažu najodaniji prijatelji. Jedan od njih je i projektni studio ARH, čiji je vlasnik Sead Gološ javnosti poznat na osnovu medijskih napisa da je bivši pripadnik terorističke jedinice „Ševe“ i kućni prijatelj njenog supruga Bakira Izetbegovića.  

Da su i ranije sarađivali, potvrđuje to što je Gološ, po Bakirovom izboru, radio arhitektonsko rješenje zgrade „Al-Shidi“, u vlasništvu kontroverznog arapskog biznismena Sulejmana el-Šidija.

No, tu nije kraj. U opremanju pomaže i firma „Casa mia“, čija je vlasnica supruga jednog od najvećih dobavljača potrošnog medicinskog materijala i opreme „Sedžan Ingenering“! Sve je ovo realizirano po direktnim sporazumima, odnosno nikad nije raspisana javna nabavka za izvođenje ovih radova!

Da bi se preselila u nove, luksuznije prostorije, Izetbegović je angažirala odane ljude da joj u tome pomognu. Tako je prve poteze ovog puta povukao onkolog Semir Bešlija, koji je od Upravnog odbora KCUS-a tražio da se prošire kapaciteti Klinike za onkologiju u prostor u kojem se trenutno nalazi kabinet dr. Izetbegović.

Zahtjevu dr. Bešlije udovoljio je Jasmin Kapetanović, predsjednik UO, inače suprug vlasnice apoteka „Dina“, Sebijine najbolje prijateljice. Tako Kapetanović uspijeva da na sjednici UO 9. maja bude donesena odluka kojom se daje saglasnost za proširenje kapaciteta Onkologije, a za, kako je navedeno, organiziranje „dnevne bolnice onkoloških pacijenata i prostora za aplikaciju ambulantne citostatske terapije“.

- Prostor DIP-a koji se koristi za potrebe kabineta generalne direktorice KCUS-a, s odgovarajućim osobljem bi smanjio ogroman pritisak onkoloških pacijenata na ambulantni odjel – navodi Kapetanović u obrazloženju.


Zgrada koja je trebala služiti kao izolatorij, kojeg BiH nema

Obmana pacijenata

Nove prostorije direktorice prostiru se na 230 metara kvadratnih.

- Sva priča o onkološkim pacijentima je farsa. Onkologija se proširuje ne zbog njih, nego zato što direktorica Izetbegović želi da ima nove komforne prostorije. Da se brine o pacijentima, kao što to žele prikazati, ne bi oni sami morali mjesecima kupovati lijekove. Jer, sjećate se da su onkološki pacijenti bili bez citostatika, a poslije toga su protestirali u krugu KCUS-a, jer aparati za zračenje, za čije servisiranje direktorica nije željela izdvojiti pare, nisu radili – podsjeća ljekar koji nam je dostavio sve sramne dokumente.

Vlada FBiH izdvojila 200.000 KM!  

Zanimljivo je da je Vlada FBiH prije tri godine za nabavku opreme za izolatorij izdvojila 200.000 KM. Proces nabavke vodio je Zavod za javno zdravstvo Federacije. Oprema je krajem 2015. dostavljena KCUS-u i trenutno se nalazi zapakovana na Klinci za infektivne bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.