BIH

Završna pres-konferencija Džonatana Mura: Pozitivni pomaci na lokalnom nivou, političari mi ne ulijevaju optimizam

A. Durgut

E. Ma.

29.8.2017

Šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur (Jonathan Moore) održao je završnu konferenciju za novinare u Sarajevu na kojoj je rekao da je umjereni optimista što se tiče naše zemlje.

On je naveo, da je za vrijeme svog mandata vidio mnoge pozitivne stvari na lokalnom nivou, od ljudi koji su pokazali da mogu živjeti zajedno, no političari ga u to nisu baš uvjerili.

Zahvalio je novinarima i građanima BiH, koji u prethodnih 20 godina prate Misiju OSCE-a, te što su podržavali njegov rad u toku trogodišnjeg mandata.

Potvrdio je da će novi šef Misije OSCE-a u BiH biti Brus Berton (Bruce), dosadašnji zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Građanima je poručio da na narednim izborima 2018. godine dignu glas i promijene stanje u zemlji.

- Žalosno je da je izborna kampanja počela ovako rano. Možete čuti ko je najbolji Srbin, Hrvat, Bošnjak. No, šta nakon izbora? Nadam se da ćete ih pitati i o tome šta će uraditi sutradan, nakon izbora, s kim će formirati koaliciju jer u BiH nema koalicije bez jednih, drugih i trećih, kakvi su vam ciljevi. Vidim mogućnosti za više pozitivnih koraka nakon općih izbora i korake ka reformama, ali sada u ovoj teškoj fazi sam malo manje optimističan. Svaki građanin BiH ima isto pravo. Ako u Sarajevu nije zadovoljan situacijom sa vodom ili uvjetima u školi, građani trebaju da dignu glas i nadamo se da će stanje krenuti nabolje - kazao je Mur.

On je istakao da OSCE-e podržava evropski put BiH.

- Podržavamo evropski put zemlje jer je to državna politika. Ima još otvorenih pitanja, poput Upitnika. evidentno je da zemlje regiona brže napreduju ka članstvu ka EU, dok BiH još nije dobila kandidatski status. Pričao sam sa ljudima na lokalnom nivou koji su rekli ako EU znači bolju budućnost njihove djece. razvoj, infrastrukturu onda su za. Ali, političari za koje ćete glasati 2018. godine su odgovorni za to - poručio je Mur.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.