BIH

Otvoreno pismo Fadilu Novaliću: Zašto Vlada FBiH godinama ignoriše bolesnu djecu i osobe s autizmom?

Avaz.ba

29.8.2017

Udruženje roditelja djece osoba sa autizmom uputilo je pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, predsjedavajućem PDPFBiH Edinu Mušiću, predsjedniku Skupštine TK Senadu Aliću, premijeru TK Begi Gutiću i gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću koje prenosimo u cijelosti: 

Poštovani,

Povodom odbijanja zahtjeva Skupštine Tuzlanskog kantona za osiguravanje sredstava iz Budžeta FBiH za nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli, kako bi ova ustanova bila dovedena u funkcionalno stanje, a što je odlučeno na sjednici Vlade FBiH održanoj 24.08.2017. godine roditelji, porodice i članovi Udruženja roditelja djece osoba s autizmom (u daljem tekstu URDOSA) izražavaju nezadovoljstvo i ogorčenje novom ignorantskom i diskriminarajućom odlukom Vlade FBiH, u odnosu prema djeci osobama s autizmom. Javnost Bosne i Hercegovine podsjećamo da borba URDOSA za osnivanje prvog Centra za autizam u BiH traje gotovo 10 godina. Gradnja Centra je počela u Tuzli prije dvije godine, ali je projekat u problemima zbog nedostataka finansijskih sredstava. 

Poštovani premijeru Novalić,

Roditelji i porodice djece osoba s autizmom Vas javno pitaju, zašto Vlada F BiH godinama ignoriše bolesnu djecu i osobe s autizmom. Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je autizam težak neurorazvojni poremećaj, bolest/stanje. Dakle, to je oboljenje kao i mnoga druga od kojih nažalost boluju brojni građani F BiH i BiH, a za čije liječenje/rehabilitaciju Vlada F BIH na direktan ili indirektan način izdvaja novac. Djeca osobe s autizmom trebaju i posebne uslove za obrazovanje, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH na direktan i indirektan način izdvaja novac. Djeca osobe s autizmom trebaju i posebnu socijalnu zaštitu, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH direktno i indirektno izdvaja novac. Sve nabrojano djeca osobe s autizmom bi prema međunarodnim konvencijama koje je BiH potpisala, trebala uživati u Centru za autizam u Tuzli, prvoj multidisciplinarnoj ustanovi ovog tipa u BiH. Na osnovu prethodno navedenog pitamo Vas i, zašto Vlada F BiH diskriminira djecu osobe s autizmom? Još prije šest godina, ministar rada i socijalne zaštite F BiH Vjekoslav Čamber je obećao finansijsku pomoć projektu izgradnje i osnivanja Centra za autizam u Tuzli, kada počne realizacija projekta (dokument Ministarstva rada i socijalne zaštite Vlada F BiH od 08.05.2012. u prilogu Otvorenog pisma). Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je projekat izgradnje počeo prije dvije godine. Molimo Vas ispunite dato obećanje, da će se Vlada F BiH finansijski uključiti kada projekt izgradnje počne. Ponavljamo još jednom. Izgradnja je počela prije dvije godine! Posljednjih godina predstavnici URDOSA i resornog kantonalnog ministarstva održali su nekoliko sastanaka u Vladi F BiH, i razmijenili više desetina dopisa sa Vladom F BiH, vezano za zahtjeve finansijskog uključivanja Vlade F BiH u projekat izgradnje Centra za autizam u Tuzli. Iz Vlade F BiH godinama stižu objašnjenja kako Vlada podržava projekat izgradnje Centra za autizam, ali da nema novca, nije nadležna i slični diskriminirajući, i zdravom razumu neshvatljivi odgovori. Znamo i to da ne možete znati sve detalje iz svih resora. Znamo i to da su Vas vaši ministri i njihovi pomoćnici dužni informisati na valjan način. Molimo da provjerite da li je to tako bilo u proteklom periodu, i u pripremi za posljednju sjednicu Vlade F BiH.

Poštovani premijeru Novalić,

U ovom slučaju, ne radi se o tome da ne želite podržati izgradnju neke ceste, oporavak fabrike ili kupovinu automobila. Riječ je o tome da Vlada F BiH ne želi podržati valjanu rehabilitaciju/liječenje, prilagođeno obrazovanje i socijalnu zaštitu djece osoba s autizmom, ponavljamo vrlo teškog neurorazvojnog poremećaja. O težini stanja svjedoče brojni ljekari stručnjaci, ali i brojni tekstovi i video zapisi koje možete pronaći na internetu. Pozivamo Vas da konačno napravite zaokret, i da na putu ka članstvu u EU Vlada F BiH počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba s autizmom, što je složit ćete se važan dio uslova koji se postavljaju pred vlasti u entitetima i državi BiH. Svu odgovornost za izgradnju Centra za autizam u Tuzli, Vlada F BiH godinama pokušava prebaciti na Tuzlanski kanton. Podsjećamo Vas da je Vlada TK izdvojila do sada 300 hiljada KM, a Grad Tuzla osigurao zemljište i dozvole za izgradnju. Očito je da su prethodno navedeni nivoi vlasti finansijski nemoćni da do kraja sami dovedu projekat, jer da je drugačije, djeca osobe s autizmom bi već uživali osnovna ljudska prava u Centru. Više puta smo isticali da brojna djeca osobe s autizmom sve više zdravstveno stradaju. Obolijevaju i njihovi roditelji. 

Poštovani premijeru Novalić,

Pozivamo Vladu F BiH da počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba sa autizmom. Pozivamo Vladu F BiH da prestane koristiti složenu ustavnu nadležnost BiH, kao neuvjerliv izgovor, da ne pomogne izgradnju Centra za autizam u Tuzli. Pomozite da se ovako loša praksa okonča!



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.