BIH

Direktor UNIS Groupa fizički napao člana Vlade FBiH: Radikalni Vejo ne da fotelju!

Piše: M. AŠČIĆ

30.8.2017

Damir Vejo, čelnik državne kompanije UNIS Group, kojeg je Vlada FBiH s ove pozicije smijenila još 13. jula „zbog neusvajanja godišnjeg izvještaja Društva i gubitka povjerenja vlasnika“, odbija napustiti direktorsku fotelju i ispoštovati zakonite odluke većinskog vlasnika, rečeno nam je jučer iz Vlade. 

Hitan dopis Novalića komesaru Haliloviću: Vejo sprečava odluke Vlade

 Sumnjive osobe

Vejo je prekjučer izazvao i incident kada je fizički nasrnuo na predstavnika Vlade i nasilu ga izbacio iz svog ureda. Pritom je odbio predati pečat državne firme i protokolirati odluke Skupštine koja je smijenila Nadzorni odbor (NO) i imenovala novi, a sve zbog nepoštivanja odluka sa sjednice Vlade. Ovu informaciju potvrdio nam je zvanično i Nermin Džindić, ministar energije u Vladi Federacije. 

Koliko je situacija ozbiljna, govori i zvaničan dopis koji je premijer Fadil Novalić jučer pod oznakom „hitno“ uputio MUP-u Kantona Sarajevo i policijskom komesaru Mevludinu Haliloviću. U dopisu, koji je u posjedu „Avaza“, Novalić od Halilovića traži da se pruži policijska podrška članovima NO imenovanim na vanrednoj sjednici Skupštine UNIS Groupa 25. avgusta ove godine u preuzimanju pečata Društva, čime će se spriječiti samovolja Veje, odnosno omogućiti protokoliranja akata donesenih na sjednici.

Novalić traži intervenciju „imajući u vidu da direktor društva Damir Vejo svjesno sprečava realizaciju odluka Vlade FBiH“.

Vlada je smijenila Veju i zbog činjenice da mjesecima krije plan poslovanja i potpisane ugovore sa stranim partnerima za 2017. godinu, što je svako privredno društvo obavezno uraditi. Prema nezvaničnim podacima našeg lista, razlog za smjenu su i mutni poslovi u koje je uvučen Vejo s pojedinim sumnjivim osoba uključenim u malverzacije u namjenskoj industriji. Također, Vejo se dovodi u vezu i s pojedinim radikalnim vehabijskim grupama u BiH.

Faksimil Odluke Vlade o smjeni Veje od 13. jula

Otkrili prevaru

On je, kako nezvanično saznajemo, potpisao ugovor s jednom stranom firmom, s kojom je dogovorio za sebe i svoje ortake 13 posto od ugovora teškog oko 50 miliona maraka, ali je to mjesecima krio od većinskog vlasnika

- Njega ne zanima ni firma ni poslovanje. On sada samo čeka da se ugovor realizira i da naplati ovaj procent. Zato je on u panici. Ovo smo slučajno otkrili. Zbog toga i traje

ovoliki otpor, jer smo ga otkrili u prljavim igrama - tvrde naši sagovornici iz Vlade FBiH.

Kakve su uloge članova NO, a kome je zaposlena kćerka

Zanimljiva je i uloga smijenjenih članova NO u ovoj firmi, koji su, uprkos odlukama Vlade, pet puta odbili glasati za Vejinu smjenu. Razlog tome su upravo poslovni interesi koje imaju s Vejom, zbog čega su svjesno, iako su znali da krše odluke Vlade, glasali protiv njih. Jednom od članova NO kćerka je zaposlena u kompaniji, zbog čega je odbijao glasati za Vejinu smjenu.


Snimci u kojima vehabije toče gorivo u Vejin službeni automobil 


Vejo je prije nekoliko godina bio uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH, ali je nedugo nakon imenovanja otputovao u Afganistan, u kojem je proveo tri godine.

Po povratku u BiH imenovan je za zamjenika direktora Agencije za forenziku, ali je naprasno podnio ostavku. Razlog tome je taj što mu je direktorica Agencije predočila videosnimke s jedne benzinske pumpe u kojima nepoznate osobe (s dugim pantalonama i bradom, kako je utvrđeno, pripadnici vehabijskog pokreta) toče gorivo u njegov službeni automobil, s putnim nalogom ove agencije. Inače, Vejo je, dok je radio u državnim institucijama, držao neslavni rekord s najviše disciplinskih kazni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.