BIH

Zatražena osuđujuća presuda za Milana Gavrilovića

Birn

30.8.2017

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Milan Gavrilović, bivši pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, bude proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen u tom gradu i kažnjen u skladu sa zakonom.

Tužilac Sedin Idrizović smatra da su dokazali da je postojao širok i sistematičan napad vojske i policije Republike Srpske na Prijedor, te da je Gavrilović znao za ovaj napad i da njegove radnje čine dio tog napada.

Diskriminatorni karakter Gavrilovića, po tužiocu, proizlazi iz sveobuhvatnih okolnosti, koje uključuju i njegove radnje poduzete nad zatočenicima logora Omarska, a zbog njihove nacionalne pripadnosti.

Po utvrđenim činjenicama koje je Sud BiH prihvatio od Haškog tribunala, Idrizović je kazao da su Bošnjaci i Hrvati od proljeća 1992. u Prijedoru i okolini bili izloženi teroru zastrašivanja, zlostavljanju, protjerivanju, ubijanju, silovanju i odvođenju u tri zloglasna logora - Keraterm, Trnopolje i Omarska.

- Svjedoci Tužilaštva Enes i Senad Kapetanović su vidjeli optuženog sa spiskom osoba za hapšenje i odvođenje u logore - rekao je Idrizović, dodavši da i iz materijalnih dokaza proizlazi da su policajci učestvovali u osiguravanju zatočenika u logorima, ali i u transportu oko 1.300 njih za logor Manjača.

Kako je naveo, iskazi svjedoka Tužilaštva o danu kada su prebačeni iz Omarske na Manjaču saglasni su iako nisu mogli vidjeti sve detalje jer su morali da kleče, leže i budu pognutih glava. Podsjetio je na iskaz svjedoka S-4, S-8 i Sabrije Bećirbegovića, koji su opisali užasne uvjete u transportu, kao što je manjak zraka, nedostatak vode i nesnošljiva vrućina.

- Senad Kapetanović je kazao da je prepoznao Milana Gavrilovića, koga je dobro poznavao odranije. Detaljno je opisao uvjete transporta, te kako je vidio optuženog da u autobusu gazi po zatvorenicima koji su ležali - rekao je Idrizović.

Kapetanović je kazao da ga je optuženi udario nogom u glavu, zbog čega je obilno krvario i izgubio svijest pred logorom Manjača.

Po Tužilaštvu, dokazano je da je Gavrilović bio glavni policajac u patroli koja se nalazila u pratnji i da ga je komandant Manjače smatrao odgovornim za sve što se desilo ispred logora.

- Predlažem da ga Sud oglasi krivim i kazni po zakonu - rekao je Idrizović.

Na suđenju je pročitana precizirana optužnica, po kojoj je Gavrilović optužen da je nanosio fizičku i psihičku bol zatvorenicima koji su transportovani iz logora Omarska u Manjaču.

Iznošenje završne riječi odbrane zakazano je za 6. septembar, javlja BIRN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.