BIH

Vlada RH za potporu projektima Hrvatima u BiH dodijelila šest miliona KM

Avaz.ba

1.9.2017

Vlada Republike Hrvatske donijela je u četvrtak Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

U proračunu Republike Hrvatske ua 2017. godinu osigurana su financijska sredstva u iznosu od 23,5 miliona kuna (6.069.593 KM) za potporu projektima i programima od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Sredstva su, u odnosu na prošlu godinu, povećana za 18 posto, saopćio je Centralni državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 "Nakon provedenog Javnog konkursa za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu pristigle su 363 prijave.

Kriteriji kojima se Povjerenstvo vodilo prilikom donošenja Zaključka su financiranje većih, strateških i razvojnih projekata koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, financiranje programa i projekata koji imaju potencijal za direktno ili indirektno otvaranje radnih mjesta, financiranje programa i projekata u partnerstvu s lokalnom zajednicom u Bosni i Hercegovini, financiranje programa i projekata koji ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu i ravnomjerna zemljopisna raspoređenost financiranih projekata", navodi se u priopćenju.

 Državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je kako Republika Hrvatska, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, kontinuirano skrbi o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiti njihova prava kao konstitutivnoga ravnopravnoga naroda Bosne i Hercegovine, ali ujedno i time potvrđuje snažnu potporu prema Bosni i Hercegovinu kao susjednoj i prijateljskoj suverenoj državi.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković podsjetio je da će u idućim danima, zajedno s državnim tajnikom Zvonkom Milasom, boraviti u Bosni i Hercegovini. Tom prigodom obići će gradove Žepče, Tuzlu, Orašje, Livno, Široki Brijeg i Mostar.

 "Predstavit ćemo dio ovih projekata i dogovoriti suradnju i način kako da i dalje pomažemo Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji su tamo konstitutivni ravnopravni narod", kazao je hrvatski premijer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.