BIH

Careva džamija | Reis ef. Kavazović na bajramskom prijemu: Naše jedinstvo je odgovor onima koji manipulišu strahom

A. Durgut/Avaz.ba

Piše: M. Aš. - A. S.

1.9.2017

Tradicionalni bajramski prijem koji organizira reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, povodom Kurban-bajrama, održan je u Haremu Careve džamije u Sarajevu.

Prijemu su prisustvovali predstavnici organa i ustanova Islamske zajednice, predstavnici vjerskih zajednica i crkava, državnih i političkih organa, diplomatskog kora te brojni kulturni i javni radnici.

Između ostalih, prijemu su se prisustvovali kadrinal Vinko Puljić, Jakob Finci, biskup Franjo Komarica, Mladen Ivanić, Fehim Škaljić, Ejup Ganić, dr. Ismet Gavrankapetanović...


Velika radost

U svom obraćanju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao sljedeće: 

Hvala vam, još jednom, što ste večeras s nama, kada su radost i sreća jaki i kada iz dubina naših duša svjedočimo vjeru u Jednoga Boga. 

Drago nam je da s vama možemo podijeliti veliku radost Kurban-bajrama.

Naše misli i naše dove su ovih dana s našom braćom i sestrama koja obavljaju petu islamsku dužnost - hadž- Muslimani hadž neprestano podsjeća na zajedničke korijene ljudskog roda, bez obzira na njihovo porijeklo, boju njihove kože i društveni status.

Bijela jednostavna odjeća koju hadžije nose podsjeća nas da, i kada smo sakriveni ispod skupih odijela, ipak smo samo ljudi, stvoreni od jednog čovjeka i jedne žene.

Kaba, ta jednostavna građevina, pandan je faraonovim piramidama i kulama babilonskih vladara. Ljudskim okom gledano, vjera nemoćnog Ibrahima koji ima samo svoju porodicu, nije se mogla mjeriti sa snagom vladara koji su se bogovima proglasili. Ali, danas se niko u molitvi ne okreće faraonovim piramidama i niko ga ne štuje, a Ibrahima slijede milijarde Jevreja, kršćana i muslimana. 

Hadž je jedinstvo u različitosti. Poruka je to koja, nažalost, sve češće biva zaglušena onim drugačijim koje siju strah od drugoga i koje slave ksenofobičnost kao vrlinu. Nas takve poruke i u ovim danima radosti zabrinjavaju. ne možemo biti ravnodušni kada čujemo da se naše domovina sumnjiči za terorizam i radikalizam zato što u njoj žive muslimani. 

Zato je naše jedinstvo u različitosti i u ovim trenucima radosti najbolji odgovor onima koji bi da malipulišu strahom i da nas udaljavaju jedne od drugih.

Naše zajedištvo je poruka svim moćnicima da sve nepravde prođu, da se moćne imperije i carstva smjenjuju, a da će jedino, mada se to nama danas ne čini tako, nadvladati istinske vrijednosti i istinske poruke mira i zajedništva. 

Istinske vrijednosti

Uvijek je bilo teško u teškim vremenima ostati dosljedan tih istinskih vrijednosti i zato se na njih stalno i iznova treba podsjećati.

Još jednom Vam se zahvaljujem i sredačno vas pozdravljam bajramskim pozdravom: Bajram šerif mubarek olsun!

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.