BIH

Crnadak: Podršku građana evropskom putu BiH ne uzimati zdravo za gotovo

Avaz.ba

6.9.2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je jučer na panelu posvećenom zapadnom Balkanu u okviru 12. bledskog strateškog foruma, koji je održan u Bledu, Republika Slovenija.

Crnadak je u svom obraćanju istakao da evropsko opredjeljenje Bosne i Hercegovine ima snažnu podršku građana, ali da su istovremeno očekivanja građana izuzetno velika.

Ministar je rekao da  podrška građana evropskom putu Bosne i Hercegovine se ne smije uzimati zdravo za gotovo i da je neophodno da proces teče najvećom mogućom brzinom uz doprinos zemalja aplikanata, kao i Evropske unije.

Dodao je da je, nakon današnjeg usvajanja Sporazuma o Transportnoj zajednici, koji je usvojio Savjet ministara Bosne i Hercegovine, sljedeći korak upućivanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, te je izrazio nadu da će uz takav način rada biti donesena odluka o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji tokom bugarskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije u prvoj polovini 2018.

Na marginama 12. bledskog strateškog foruma ministar Crnadak je imao bilateralni susret sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Hoyt Brian Yee-em. Glavne teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini i mogućnost postizanja dogovora o izmjeni Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Tokom susreta  još jednom je potvrđena snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država evropskom putu i provođenju reformi u Bosni i Hercegovini.

Crnadak se jučer u Bledu sastao i sa ministrom inozemnih poslova Republike Makedonije Nikolom Dimitrovim, a dominantne teme sastanka su bila bilateralna pitanja, sa naglaskom na što bržu implementaciju sporazuma potpisanih tokom nedavne posjete premijera Republike Makedonije Zorana Zaeva Bosni i Hercegovini.

Na panelu posvećenom zapadnom Balkanu učestvovali  su i prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, potpredsjednica Vlade i ministarka inostranih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, ministar inostranih poslova Albanije Ditmir Bushati, zamjenik ministra inostranih poslova Kosova* Valon Murtezaj, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Hoyt Brian Yee, potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za politiku i partnerstvo Pierre Heilbronn, izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Thomas Mayr-Harting, kao i Walter Deffaa iz Evropske komisije.

Glavna tema panela bio je proces evropskih inegracija zemalja zapadnog Balkana i utjecaj ovog procesa na reforme i razvoj društva u tim zemljama saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.