BIH

Magazinović: Državni vrh aminovao povećanje primanja s 475 KM na 3.805 KM!

S.DEGIRMENDŽIĆ

6.9.2017

Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić, Radoje Vidović i Goran Milojević imaju pojedinačnu plaću u visini 3.805.52 KM! Podatak je ovo iz odgovora na pitanje poslanika SDP-a Saše Magazinovića upućenog Komisiji nakon informacije u javnosti da se promijenio status čelnika ove Komisije. 

Iz odgovora i na Magazinovićevo pitanje koliko su plaće članova Komisije bile u 2015. i 2016. godini iz ove institucije naveli  su da su naknade za dva od tri člana u 2015. godini, iznosile 2.000 KM,a da su u 2016. te naknade iznosile 475.69 KM. Iz ovoga je jasno da su se čelnicima Komisije primanja odjednom povećala za čak osam puta !

Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, nisu htjeli decidno odgovoriti na Magazinovićevo pitanje „da li je došlo do promjene statusa članova Komisije i ako jeste ko i kada je donio tu odluku?“

Odgovorili su samo da su „statusna pitanja članova Komisije za očuvanje nacionalnih spoemnika regulirana Aneksom 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski sporazum), Odlukama Predsjedništva BiH i Zakonom o plaćama i nakandama u institucijama BiH".

Magazinović, koji je inače u Predstavničkom domu Parlamenta BiH inicirao otvaranje pitanja o tome zašto su iz Komisije ranijom Odlukom Predsjedništva BiH iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH isključena dva međunarodna člana,iako Dejtonski sporazum propisuje njihovo učešće u radu ove komisije, za „Dnevni avaz“ kaže da je nevjerovatno je da se u odgovoru o osnovi za povećanje plata za gotovo duplo predsjedavajući Komisije poziva na Anex 8 Okvirnog sporazuma za mir u BiH.

- A, da im nije palo na pamet da se na isti dokument pozovu kada je Predsjedništvo BiH otjeralo strance iz Komisije kao jedan od koraka da se nacionalni spomenici pretvaraju u atraktivne poslovne lokacije kao sto je slučaj sa Tašlihanom u Sarajevu. Upravo u Okvirnom sporazumu za mir piše da se komisija sastoji od tri domaća i dva strana člana koji zajedno čine Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika. Pored nerazumljivog i enormnog povećanja plata čelnicima Komisije, indikativno je i to da je povećanje njihovih plata napravljeno preko leđa ostalih zaposlenika ove institucije kojima su plate ostale iste. Sve je to napravljeno uz aminovanje državnog vrha - ocijenio je Magazinović.

Inače, iza naglog povećanja plaća u Komsiji za očuvanje nacionalnih spomenika očigledno je mnogo dublja pozadina i razlozi koje oni nisu htjeli pojasniti državnom poslaniku i činjenica je da se na njima radilo proteklih mjeseci.




Naime, kako je „Avaz“ ranije pisao, u Vijeću minsitara BiH već duže vrijeme nastoje se određenim komisijama, nadzornim i upravnim odborima vratiti enormna primanja za rad u ovim tijelima, koja su na prijedlog poslanika SBB-a u Predstavničkom domu PSBiH Damira Arnauta ograničena na 475,69 KM i to je trenutno bez ikakvih izuzetaka odredba aktuelnog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

S obzirom na to da je Arnaut više puta ukazivao na ove sramne pokušaje, iz odgovora Komisije jasno je da je u ovom slučaju prekršen zakon i da članovi komisije umjesto dosadašnjih 476,69 KM naknade sada dobivaju više od 3.800 KM plaće!

U tome im je svesrdno pomoglo Predsjedništvo BiH tako što je nedavno izmijenilo Odluku o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, dalo trojici članova status imenovanih osoba i to onaj koji je analogan rangu ombudsmana za zaštitu ljudskih prava u BiH.

Izvori upućeni u dešavanja na relaciji Predsjedništvo BiH – Komisija tvrde da su na ovaj način članovi u stvari nagrađeni jer nisu problematizirali odluku da se iz tog tijela otjeraju stranci i što su poništili odluku sastava ove komisije iz 2008. godine da graditeljska cjelina Gazi Husrev-begov bezistan sa dućanima u Sarajevu bude nacionalni spomenik BiH.

Njome se ukida zabrana izgradnje objekata na prostoru na udaljenosti od 20 metara od zapadnog zida Gazi Husrev-begovog bezistana, koja je uključivala i zabranu fizičkog naslanjanje i vizuelnog zaklanjanja Bezistana kao nacionalnog spomenika,a što je u stvari dio prostora gdje se nalaze ostaci Tašlihana, nekadašnjeg kamenog karavan-saraja.

Ostaje još samo da se otkrije ko će dobiti ovu parcelu u srcu Baščaršije da na njoj gradi neki poslovni objekat, a što su mu omogućili članovi Komisije i Predsjedništvo BiH.

Trošili i više od tri miliona KM

Pri državnim institucijama djeluje desetine komisija i nadzornih odbora čiji broj je varijabilan i zbog čestog osnivanja ad hoc komisija. Njihovi članovi su uglavnom uposlenici tih institucija i vanjski stručnjaci. Njima je, primjerice, u 2014. godini prije ograničenja koje je tražio SBB uz plaće ukupno isplaćeno 3,1 milion KM!

Nedavni odgovor koji je Arnaut dobio iz Vijeća ministara pokazao je da je u prošloj godini, nakon ukidanja i ograničenja naknada na prijedlog SBB-a, po ovom osnovu ušteđeno više od 1,2 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.