BIH

U predmetu "Pandora" svjedočio Karić: Čaušević tvrdi da je iskaz neistinit

F. Fočo

M. AŠČIĆ

7.9.2017

Saslušanjem prvog svjedoka optužbe Sedineta Side Karića jutros je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koji se tereti za primanje mita.

Riječ je o predmetu "Pandora" u kojem je, osim Čauševića na optuženičkoj klupi i Anes Sadiković.

Saslušani svjedok Karić, također je bio optuženik u ovom predmetu, ali je nakon sporazuma sa Tužilaštvom BiH, kojeg je prihvatio Sud BiH, osuđen na godinu zatvora, uz uvjet da svjedoči protiv Čauševića.

Prije početka suđenja sutkinja Biljana Ćuković kazala je da je optuženi Čaušević ovoj instituciji podnio tri podneska, jedan 11. jula, a druga dva 5. septembra.

Kako je pojasnila, Čaušević u podnesku Sudu tvrdi da je potpisani sporazum s Karićem (potpisao tužilac Dubravko Čampara) proizvod sile i prijetnje od tužioca Tužilaštva BiH.

Sutkinja Ćuković kazala je da u dopisu od 5. septembra Čaušević tvrdi da je iskaz Karića lažan, neistinit i nezakonit.

On je tražio da prije saslušanja ovog svjedoka bude saslušan izvjesni Šešulj, no sutkinja je kazala da je preuranjeno govoriti o ovim zahtjevima i upozorila Čauševića da ne podnosi nikakve podneske jer će time ugroziti pravo na odbranu.

Svjedok Karić je danas, na upit tužica Čampare, između ostalog kazao da je, kako bi imao povlašteni odnos prilikom uvoza tekstila iz Turske i Mađarske, plaćao Čauševiću 1.000 KM po kamionu, a da je to rezultat dogovora između njega i tadašnjeg direktora UIO.

Karić je u svom iskazu kazao da je imao više firmi koje su se bavile uvozom tekstila u BIH te da je, osim Čauševiću, plaćao i 500 KM šefu carine u Bijeljini, Ahmedu Šerifoviću, po uvezenom kamionu, te carinicima davao po 100 KM.

Tvrdi da je ukupno mjesečno znao dati od 15.000 do 35.000 KM Čauševiću, zavisno od broja uvezenih kamiona, a da je novac davao pretežno u motelu „Šeher“ u Banjoj Luci UIOBiH i u Čauševićevim stanovima u Sarajevu.

No, odbrane i Čauševića i optuženog Sadikovića danas  su prigovorile da nisu spremne da unakrsno ispitaju ovog svjedoka jer prvi put čuju ovo što Karić govori.

Sadikovićev advokat Almin Dautbegović tvrdi da postoji samo iskaz Karića u svojstvu osumnjičenog, ali ne i u svojstvu svjedoka.

Čauševićev advokat Asim Crnalić kazao je da odbrana nikada nije dobila zapisnik o ispitivanju Karića te da Karić nikada nije ispitan kao svjedok u istrazi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.