BIH

U Mostaru obilježena 24. godišnjica pogibije ratnih komandanata Juge i Imamovića

Fena

7.9.2017

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je na mostarskim Šehitlucima obilježena 24. godišnjica od tragične pogibije komandanta 49. istočnohercegovačke brdske brigade Armije BiH Huse Imamovića i komandanta 47. brdske brigade 4. korpusa Armije BiH Miralema Juge, dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke "Zlatni ljiljan", te njegove sestre Amire Jugo.

Obraćajući se prisutnima, vojni imam Oružanih snaga BiH Ibrahim ef. Ćatić kazao je kako su ratni komandanti Miralem Jugo i Huso Imamović bili produkt teškog vremena i surovog historijskog trenutka, kada je trebalo pokazati odvažnost i viteštvo, i kada je trebalo iskazati spremnost da se za ideale svoje domovine, za ideale slobode i svoga naroda da i žrtvuje ono najviše i najsvetije što se moglo dati, a to je vlastiti život.

- Oni su svojim primjerom na najbolji način pokazali svima nama lekciju iz partriotizma te lekcije iz ljubavi prema domovini i pokazali su nam kako se voli, brani i čuva svoja domovina - naglasio je Ćatić.

Po riječima predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerifa Špage, komandanti Jugo i Imamović dali su nemjerljiv doprinos u odbrani BiH, posebno u deblokadi Mostara i oslobađanju bjelopoljske kotline.

- Mislim da je obaveza svih nas koji smo bili njihovi saborci da ih se svake godine sjetimo, da im se na ovakav način zahvalimo na doprinosu u očuvanju jedinstvene države BiH i njezinog teritorijalnog integriteta - kazao je Špago.

Obilježavanju su prisustvovale delegacije boračkih udruženja, članovi porodica, prijatelji te mnogobrojni građani Mostara, a nakon obilaska Šehitluka upriličena je i posjeta kasarni "Miralem Jugo" u Livču.

Miralem Jugo i Huso Imamović poginuli su u saobraćajnoj nesreći, 7. septembra 1993. godine u Sutini, na ulazu u Mostar, prilikom odlaska na prijem dužnosti komandanta 47. brdske brigade Četvrtog korpusa Armije BiH. Zajedno s njima poginula je i Miralemova sestra Amira Jugo, koja je, također, bila pripadnica Armije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.