BIH

Čović nakon sastanka s Vučićem: Ovo je početak potpuno novog odnosa između BiH i Srbije

E. Ma.

7.9.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić došao u službenu posjetu BiH te je rekao da su razgovori koje su obavili veoma konstruktivni, a nada se da će dvodnevna posjeta Aleksandra Vučića biti nastavljena ovom dinamikom.

Istakao je da je ovo novi početak između BiH i Srbije.

- Nakon današnjeg sastanka očekujem da ćemo se redovnije sastajati, kako bismo mogli rješavati probleme koje Bosna i Hercegovina ima sa svojim susjedima. Također smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, o objektima koje smo donedavno zajedno dijelili.  Na isti način smo razgovarali o granicama između Bosne i Hercegovine i Srbije. Uvjeren sam da ćemo ovim pristupom doći do zajedničkih rješenja uz pomoć zajedničkih komisija - rekao je Čović.

On je rekao da se nada da će poruke sa današnjeg sastanka primijeniti i izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se konačno poslala poruka da se okrećemo budućnosti, i da budemo što manje okrenuti prošlosti.

Kako je rekao, bilo je razgovora i o povezivanju Beograda i Sarajeva autocestom, pričali su i o energetskom sektoru, što je uvijek bitna tema.

- Vjerujem da je ovo početak novog odnosa u suradnji Predsjedništva BiH i Srbije. Vjerujem da ćemo sa Srbijom kao zemljom trgovinskim partnerom napraviti novu poruku, jer Srbija je najvažniji partner BiH u tom segmentu i želimo to dovesti na veću razinu - kazao je Čović.

Naglasio je da Srbija želi realizirati određene zajedničke projekte, poput renoviranja pravoslavne crkve u Mostaru.

On je najavio posjetu sva tri člana Predsjedništva Beogradu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.