BIH

Igor Šoltes, zastupnik u Evropskom parlamentu: Počnite s reformama prije nego što bankrotirate!

Šoltes: Za BiH treba mnogo strpljenja i mudrosti

Piše: K. KEŠMER

10.9.2017

Već iduće sedmice Evropski parlament (EP) počinje s radom, a poražavajuće je da se ni na jednom dnevnom redu koji je do sada objavljen ne spominje BiH. Naša država bila je tema nedavno održane sjednice Odbora za vanjsku politiku EP-a, ali ne po pozitivnim kretanjima.  

Balkanski folklor

- Na sjednici se govorilo općenito o balkanskom pitanju. BiH je spomenuta u kontekstu nepotpisivanja pristupa Transportnoj zajednici, što je sada riješeno. Ali u tom trenutku se govorilo u kontekstu da ste sami sebi najveći neprijatelji - kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ Igor Šoltes, zastupnik u Evropskom parlamentu iz Stranke zelenih.

On ističe da se u posljednje vrijeme iz BiH može čuti malo dobrih vijesti, što ne ostavlja dobar dojam u EU. Poručuje da BiH jeste kompliciran slučaj, ali da to ne može uvijek biti opravdanje.

- BiH nije stvar koja je rješiva preko noći. Treba tu mnogo strpljenja i mudrosti. Najgore bi bilo da sada zvanični Brisel kaže da nema strpljenja. Puno je na vama, ali nije sve. Možda ima stvari koje EU može bolje. Ali ipak se vidi neka inicijativa, tu je samit u Trstu, Dubrovniku, AFET želi jače prisustvo EP-a u BiH, ali nigdje ne vidim vas. Mislim da bi bilo dobrodošlo da BiH dođe barem s nekim prijedlogom rješenja, pa da se na tome radi. Prvobitno mislim na pravosuđe, ekonomiju, javnu upravu - rekao je Šoltes.

Ovaj evropski parlamentarac dalje ističe da se BiH nije proslavila ni iznenadnim problematiziranjem gradnje Pelješkog mosta.

- To je evropski projekt vezan za cijelu regiju i dobar je za sve - zbog transporta, ekonomije, turizma... I sad mi sve to liči na neki balkanski folklor, čeka se posljednji moment da se reagira. Naslušala se EU balkanskih problema. Osjećaj je sljedeći - reakcija na ove odluke trećih strana proizlazi iz unutrašnjeg stanja i potrebe, možde predizborne, a ne argumenata - jasan je Šoltes.


Teže na čekanju

Osvrnuo se i na sporo provođenje Reformske agende, konstatirajući da se usvajaju one koje su lakše provedive, dok važne, ali teže ostaju na čekanju. 

- S reformama se počinje odmah na početku mandata. Možda nisu sve popularne i ne odražavaju se pozitivno na izborni rezultat, ali, ako volite svoju državu, morate to raditi. Počnite s reformama prije nego što bankrotirate - istakao je.

Šoltes je kratko prokomentirao i najave da bi BiH mogla dobiti kandidatski status početkom 2018. godine.

- Sad je septembar. Ostala su četiri mjeseca. Nemojte da budemo pesimisti, ali budimo realni - kazao je Šoltes.

Usporavaju vas i birokratija i politika 

Govoreći o prevođenju Upitnika Evropske komisije, Šoltes je kazao da na taj proces mogu utjecati dva segmenta - birokratija i politika, ali da ima osjećaj da u BiH utječu oba segmenta.

- Razumljivo je da se ponekad teško usaglasiti i to može duže trajati. Kada postavljate sebi rokove, nemojte raditi protiv sebe. Dajte sebi rokove koje možete ispuniti - naveo je Šoltes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.