BIH

Crnadak i Mekdonald razgovarali o razvoju odnosa Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva

Avaz.ba

11.9.2017

Razvoj bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, te britansko predsjedavanje  Berlinskim procesom, u okviru kojeg je i Samit o zapadnom Balkanu, koji će biti održan idućeg ljeta, bile su teme o kojima su danas razgovarali ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i stalni državni podsekretar u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Simon Mekdonald (McDonald).

Tema sastanka bio je i proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine i nastavak reformi. 

Crnadak i Mekdonald saglasili su se da je uloga Ujedinjenog Kraljevstva veoma bitna, jer će ona uprkos Brexitu u narednih osamnaest mjeseci biti punopravna članica Evropske unije. 

Državni podsekretar Velike Britanije istakao je da će se podrška Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini svakako nastaviti i nakon Brexita, te da se ništa neće promijeniti u odnosima dvije zemlje, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva su ocijenjeni kao dobri i prijateljski. 

Sagovornici su se složili da u narednom periodu prioritet za dvije zemlje treba da bude razvoj ekonomskih odnosa, te je razgovarano i o nastavku podrške Ujedinjenog Kraljevstva reformama u Bosni i Hercegovini na polju modernizacije ekonomije.

U tom kontekstu, ministar Crnadak i državni podsekretar Mekdonald razgovarali su o toku priprema za Drugi „UK - Bosnia and Herzegovina Investment Forum“, koji će biti održan 2. novembra 2017. godine u Londonu, te je konstatovano da će Forum biti odličan korak u smjeru jačanja ekonomske saradnje. 

Mekdonald je istakao da je zapadni Balkan region koji je od ključnog značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo i da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno aktivnom angažmanu i pružanju podrške zemljama zapadnog Balkana. 

Naglasio je da aktivnim učešćem u Berlinskom procesu Ujedinjeno Kraljevstvo šalje poruku da iako izlazi iz Evropske unije, ostaje dio evropskog kontinenta i aktivni učesnik u dešavanjima u regionu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.