BIH

Pacijentima u BiH i dalje nedostupna kubanska vakcina

Pacijenti koji boluju od raka pluća žude za terapijama

Piše: A. NUHANOVIĆ

11.9.2017

Kubanska vakcina "Cimavax EFG", iako je u julu prošle godine iz Havane u određenim količinama uvezena u našu zemlju, još nije dostupna bh. pacijentima koji boluju od raka pluća. 

Alarmantne brojke

Za sada, kako nam je potvrđeno, nijedna zdravstvena ustanova u našoj zemlji lijek nije poručila, uprkos podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH o zdravstvenom stanju stanovništva, u kojima se navode alarmantne brojke.

Podaci, naime, pokazuju da su u 2015. godini od karcinoma pluća oboljela 664 pacijenta, od čega 508 muškaraca i 156 žena! Da je stanje ozbiljno kada je riječ o karcinomu pluća, koji je među tri vodeća uzročnika smrti, pokazuju podaci da je lani od karcinoma pluća umrlo 768 muškaraca, a 2014. godine 600. Alarmantna je situacija i kada je riječ o smrtnosti žena, čak ih je 257 umrlo 2015., a 171 godinu ranije.

Ako se bh. pacijenti ipak odluče za ovu terapiju, lijek mogu nabaviti u susjednoj Srbiji, gdje je dostupan od 2015.

Ovaj revolucionarni lijek razvijao se 25 godina. Na Kubi je prošao klinička ispitivanja, ali njegovo stavljanje na tržište uglavnom još nije odobreno u cijelom svijetu. Za sada su ga odobrile samo agencije za lijekove na Kubi, u BiH, Srbiji, Kolumbiji, Paragvaju i Peruu.

Budući da su studije u Evropi i SAD još u toku, nemoguće je sa sigurnošću reći koliko je ova vakcina učinkovita u poređenju s drugim lijekovima koji djeluju na sličnom principu.


Lijek "Cimavax EFG", koji je odobrila Agencija, ne kupuju bolnice

Testiranje lijeka

- Radi se o biološkom lijeku koji nije prošao sve propisane kliničke faze testiranja da bi se primijenio kod ljudi. Osim toga, lijek ne mogu koristiti svi pacijenti u terminalnoj fazi, već moraju proći određeni test, što isto tako košta. Također, naši liječnici i medicinsko osoblje nisu dovoljno upoznati ni s ovim biološkim lijekom niti s načinom primjene terapije i svakako najvažnije s učincima lijeka. Smatramo da bi bilo izuzetno neodgovorno prema pacijentima primijeniti ovaj lijek i dodatno ugroziti njihovo zdravlje - kazala je Ana Petrović, predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH.  

FAKTI  

Prema kliničkim istraživanjima provedenim na Kubi, ovaj lijek može produžiti medijan preživljavanja sa 9,43 na 12,43 mjeseci u odnosu na pacijente iz kontrolne grupe koji su primali najbolju moguću medicinsku pomoć, ali ne i vakcinu. Kod osoba s izrazito povišenim nivoima EGF-a medijan je još viši - 14,6 mjeseci.

BROJKE

  •  20 stiglo, naručeno još toliko doza u BiH  

  •  664 pacijenta u FBiH oboljela u 2015., od čega 508 muškaraca i 156 žena  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.