BIH

Dr. Zlatko Hrgović, član ANUBiH-a 16 godina, morao dokazivati da ima diplomu

Hrgović: Preživio sam toliko stresa i bola

Piše: T. ROKVIĆ

11.9.2017

Dr. Zlatko Hrgović, stalni član Akademije nauka BiH kojeg je i Bibliografski centar u Kembridžu svrstao na listu 100 najboljih ginekologa u svijetu, nakon više od 16 godina dokazivanja pred sudom, konačno je dočekao pravdu. 

Naime, nakon 16 godina Županijski sud u Osijeku riješio je radni spor koji je dr. Hrgović vodio s KBC-om Osijek i Medicinskim fakultetom Osijek. Utvrđeno je da je izvanredni otkaz ugovora o radu, koji je dobio 2001. godine, bio nezakonit i neutemeljen.

 

Razlog otkaza

 

Dr. Hrgović je dobio otkaz, ali je, također, lažno optužen da nema diplomu medicinskog fakulteta. On tvrdi da iza svega leži činjenica da je, zaposlivši se u KBC-u Osijek, pokušao uvesti koncept rada koji se nije uklapao u bivši, a, kako napominje, ni danas nije zaživio.

 

- Radio sam sve da se korupcija ukine. Bilo mi je bitno da se zabrani prodaja kreveta, da se ukinu abortus nacrno i uzimanje mita za operacije. Uveo sam nove metode liječenja dijagnostike, neke kolege sam slao na specijalizaciju u Njemačku, a one iz Njemačke sam dovodio u Osijek - pojašnjava Hrgović i dodaje da s kolegama nije ulazio u konflikt, a da su do uvođenja novina koje je proveo pacijenti iz Osijeka morali ići na pregled u Zagreb.

 

Za Hrgovića, kojem, kako kaže, ništa ne može nadoknaditi izgubljeno vrijeme i živce, sudski spor još nije u potpunosti okončan.  

 

- Sud je u sedmom mjesecu donio pravomoćnu presudu da sam nezakonito otpušten iz bolnice, ali je donio nakaradnu presudu o ukidanju odštete općine. Odvjetnici se čude, kažu da je donesena po samovolji, a ne po pravu - kaže on, podsjećajući da je odšteta iznosila oko 10.000 eura, a što bi, tvrdi, bilo dovoljno samol da isplati advokate i pokrije troškove Suda.

 

Izgubio strpljenje

- Osim stresa i bola koji sam proživio, morao sam ići najmanje 50 puta o svom trošku na Sud iz Frankfurta u Hrvatsku, ni kriv ni dužan. Očekujem da mi isplate nadoknadu. Duboko sam uvjeren da pravda mora biti zadovoljena. Pričinili su mi štetu. U Njemačkoj sam izgubio najmanje dva miliona eura zarade. Poslije napisa i odluka da mi je zabranjen rad, da se protiv mene vode sudski procesi, da sam falsificirao diplomu, u dvije bolnice sam dobio otkaz - ističe dr. Hrgović.

Liječenje fertiliteta  

 

Uprkos svim nedaćama, danas u njegovu ordinaciju u Frankfurtu dolaze pacijenti iz svih zemalja svijeta, a naročito s prostora bivše Jugoslavije. Najviše mu se obraćaju radi liječenja fertiliteta.

 

- Moje težište liječenja su sterilitet i onkologija. Prije svega, rak dojke, bavim se ne samo ambulantnim liječenjem nego i operativnim - napominje dr. Hrgović.

     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.