BIH

PDPSBiH usvojio Deklaraciju: BiH se zvanično usprotivila izgradnji Pelješkog mosta

A. Kuburović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

13.9.2017

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je Deklaraciju o Pelješkom mostu. Od prisutnih 39 poslanika za je glasalo 27 poslanika, 11 ih je bilo protiv i jedan suzdržan.

Prije glasanja o deklaraciji na zahtjev Kluba SBB-a iščitan je član 4. kako se potvrdilo da u Deklaraciji nema rečenice o povlačenju BiH iz Ugovora o granici s Hrvatskom.

Zaključak Kluba poslanika SBB-a da Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da u narednih 60 dana pokrene, odnosno intenzivira postupak ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske, potpisan u Sarajevu 30. jula 1999., a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, dobio je opću, ali ne i entitetsku podršku iz RS-a, odnosno nisu ga podržali poslanici iz RS-a.

Inače, deklaracija je usvojena tek nakon što se glasanje ponovilo pet puta. Naime, pri glasanju četiri puta deklaracija nije imala podršku iz entiteta RS-a, jer je SDS bio suzdržan, a SNSD protiv. Na taj način SDS je iskazao svoje nezadovoljstvo jer se o njihovom zaključku vezanom za deklaraciju o Pelješkom mostu glasalo odvojeno od deklaracije koju su potpisala 24 poslanika.

Iako su prije glasanja Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Mladen Bosić, također zamjenik predsjedavajuće Doma tražili i da se o SDS-ovom prijedlogu glasa zajedno s Deklaracijom, predsjedavajuća Borjana Krišto to nije prihvatila, jer Poslovnik nalaže odvojeno glasanje. 

Nakon toga Bosić je prišao poslanicima SDS-a i kako tvrde oni koji su to mogli čuti, instruirao je poslanike iz svoje stranke, da kod petog pokušaja, a zahtjev za ponovnim glasanjem tražio je i Klub SDA, podrže deklaraciju. To se i desilo, a potom je SDA u glasanju koje je uslijedilo podržala prijedlog SDS-a.

U SDS-ovom dodatku se, između ostalog nalazi i dio koji glasi "na području dvije Kostajnice (hrvatske i one u BiH)". Kako zahtjev SBB-a da se to promijeni u "Bosanske Kostajnice" nije prihvaćen, SBB poslanici su bili protiv ove SDS-ove dopune.

Podržan je i zaključak Sadika Ahmetovića da Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća minsitara BiH Predstavničkom domu dostavi ovom domu potpise poslanika kako bi se znalo da li ga podržavaju u njegovom radu.

Iako je većina poslanika SDA bila protiv toga da Zvizdić prikuplja potpise podrške, Ahmetovićev prijedlog ipak je imao podršku i u redovima SDA.

Naime, za ovaj zaključak glasao je i Šemsudin Mehmedović.

Nakon toga iz poslaničkih klupa u šali je neko, ali bez uključenog mikrofona dobacio kako će predsjedavajući Vijeća minisitara postati anketar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.