BIH

Iako je državna kompanija predložila hitnu sanaciju gubitaka: Nema smanjenja enormnih plaća u EPBiH!

„Elektroprivreda BiH“: Zabranjena nova zapošljavanja

Piše: M. AŠČIĆ

14.9.2017

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH), kako bi sanirala višemilionske gubitke, koji za pola godine iznose 22,8 miliona KM, predložila je plan mjera, otkriva „Dnevni avaz“.  

Jedna od sanacionih mjera je i smanjenje svih troškova, među kojima je i prijem novih uposlenika, što je, faktički, zabrana zapošljavanja u ovoj državnoj kompaniji.

Zahtjev NO

Plan mjera sanacije, koji je u posjedu „Avaza“, generalni direktor Bajazit Jašarević jučer je potpisao i proslijedio članovima Nadzornog odbora EPBiH, koji će ga razmatrati na sjednici zakazanoj danas u Sarajevu.

Nadzorni odbor, kako saznajemo, još u martu, kada je usvajao polugodišnji izvještaj o poslovanju, tražio je od Uprave mjere i plan sanacije gubitaka, ali je Uprava to ignorirala, tražeći dodatno vrijeme.

Razlog zbog kojeg se Uprava EPBiH odlučila na ovaj korak je i „pritisak“ od Vlade FBiH, koja je, kao većinski vlasnik državne kompanije, također tražila plan sanacije gubitaka, bez obzira na lošu hidrometeorološku sezonu.

„Elektroprivreda BiH“ u svom Operativnom planu za 2017. godinu namjeravala je sanirati gubitke i povećati prihode poskupljenjem električne energije, ali su takav prijedlog stopirali pojedini članovi Uprave i Nadzornog odbora, ali i predstavnici Federalne vlade.

Izlazak iz minusa

U dokumentu, koji je prijedlog zaključaka prema NO, navodi se i da je potrebno povećati proizvodnju električne energiju, nabavku uglja, ali i smanjiti troškove, u koje spada i prijem novih uposlenika dok se kompanija ne izvuče iz minusa.

No, u planu mjera sanacije nije predloženo smanjenje enormnih plaća za uposlene. Ta stavka do jučer nije bila planirana u mjerama koje su u posjedu našeg lista. Ostaje da se vidi hoće li ove mjere NO i prihvatiti ili će tražiti nove izmjene.

Rudnici moraju povećati proizvodnju 

Jedna od mjera je da rudnici koji posluju u okviru koncerna EPBiH moraju povećati proizvodnju uglja, što je Uprava tražila od rudnika još prošle sedmice. Od rudara se traži da poštuju plan kako bi proizvodnja struje bila nesmetana. Ranije je bilo problema, bez obzira na činjenicu da rudari poštuje preporuke, ali ugalj nije stizao na depoe termoelektrana zbog sukoba unutar ove firme.

22,8 miliona KM

gubitak kompanije za pola godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.